| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Sortides: vetllades nocturnes.

Secció patrocinada per:

 

 

 

 

Vetllades Nocturnes

 

ÍNDEX:

1.    VETLLADA DEL RIURE

2.    VETLLADA DE LA TELE

3.    VETLLADA CONCURS

4.    HISTÒRIES DE POR

5.    VETLLADA DE GUITARRES

6.    VETLLADA DE TEATRE

7.    VETLLADA DE JOCS DE ROTLLANA

8.    VETLLA D’ESTELS

9.    “GRAN BOOM”: VETLLADA I FESTA FINAL

 

 

VETLLADA DEL RIURE

Surt un cap disfressat de bufó i llegeix el següent conte:

"L’INFANT QUE NO SOMRIU MAI, QUE VIU EN EL PAÍS ON NINGÚ NO SAP SOMRIURE"

«Hi havia una vegada un nen que no sabia somriure, perquè vivia en un país on ningú no somreia mai. Aquest país es deia Tristània, perquè tots els habitants sempre estaven tristos. Un dia va arribar al poble un trobador que cantava cançons alegres per divertir la gent. Però es va adonar que en aquell país ningú no reia. Així que se li va acostar al nen i li va demanar:

-         Com és que en aquest poble ningú no riu?

I el nen li va respondre:

-         Què vol dir això de riure?

-         Riure? No ho saps?

Aleshores el trobador va deixar anar una gran riallada per ensenyar-li al nen. Al nen li va semblar que el trobador s’ho passava d’allò més bé rient, així que el va voler imitar.

Va intentar moure els llavis per fer una gran rialla, però no ho va aconseguir. El nen no sabia riure, perquè ningú no li havia ensenyat mai com fer-ho. Voleu ensenyar-li vosaltres, a riure? »

 

DESENVOLUPAMENT DE LA VETLLADA:

1.     Ensenyar diferents formes de riure:

·        Lliure, durant uns segons

·        JE, JE, JE (ensenyant les dents)

·        JI, JI, JI (tapant-se la boca)

·        JO, JO, JO (posant-se la mà a la panxa)

·        JA, JA, JA (amb la boca ben oberta)

·        Amb altres formes que ells diguin

2.     Coral del JA, JA, JA. ("Un, dos, tres i... JA, JA, JA, JA, JA..."). Tots junts hem de cantar una cançó, però canviant la lletra per JA-JA-JAS, i fent veure que ens petem de riure. Intentar que tothom acabi rient de debò.

3.     Que els nens ens facin riure als caps (els caps en pla seriós).

4.     Els nens han d’aguantar-se el riure mentre els caps fan ximpleries.

5.     Fer-los pessigolles.

6.     Joc del JA, JA, JA: tots estirats a terra, i amb el cap cadascun a la panxa d’un altre. El primer fa "JA", el següent "JA, JA", el tercer "JA, JA, JA" i així successivament.

7.     Concurs de lletjos: a veure qui posa la cara més lletja possible.

8.     Sortir per torns a explicar acudits o a fer alguna cosa que sàpiguen (p.ex. a imitar una gallina).

9.     Cantar amb el cançoner. Podem començar amb la cançó "PESSIGOLLES"

 

MATERIAL: disfressa de bufó, cançoners

 

 

VETLLADA DE LA TELE

Formeu una bona quantitat de petits grups. No hi fa res si algunes persones estan dins de més d’un grup. Entre tots s’hauran de preparar: 1 telenotícies; 6 anuncis; 1 programa d’entrevistes; 1 teletienda; 1 programa de riure.

Doneu temps durant el dia per preparar-se els guions, assajar, i fer-se disfresses.

Com a escenari, podeu construir una “tele” amb paper d’embalar, que sostindreu amb cordill i pals de tenda.

MATERIAL: material per fer disfresses, maquillatge, paper d’embalar, Dacs o retoladors, cordill, pals de tenda.

 

BROMA FINAL: Us explicaré una possible broma que pot servir per posar la guinda a aquesta vetllada. A mitjanit, quan tothom dormi, desperteu a tots els nois, amb cara d’enfadats, i digueu-los que heu de parlar amb ells molt seriosament. Quan tota la unitat estigui reunida, els comenceu a clavar el sermó de que són uns descuidats, que no tenen cura de res, i que per culpa seva haurem d’aturar els campaments i tornar-nos a casa. Us començaran a dir què ha passat. Els dieu que us ha arribat una factura molt grossa i que no la podrem pagar. Tothom estarà confós, demanaran més detalls, i quan ja no pugueu aguantar més la situació els dieu que «s’han deixat la “tele” encesa!!!». Prepareu-vos per córrer.

 

 

VETLLADA CONCURS

Primer de tot, us caldrà una bona quantitat de preguntes (entre 50 i 100), de temàtiques com ara:

·        Escoltisme en general (història, costums, mètode...)

·        Lleis escoltes

·        El nostre agrupament (la història, les unitats, els caps...)

·        Els agrupaments més propers a nosaltres (noms, color del fulard,...)

·        Geografia (muntanyes, pobles, rius...)

·        Tècniques (campisme, supervivència,...)

Teniu un exemple a el “Trivial escolta” que trobareu a:

http://canalcau.escoltesiguies.cat/docs/trivial2.0.txt

sobre el qual haureu de triar les preguntes que puguin conèixer els vostres nois, i al qual cal afegir algunes preguntes referents al vostre agrupament i a la geografia més propera al vostre entorn.

 

Dividiu la unitat en parelles; si és possible, que siguin de noi amb noia.

A cada parella se li faran 3 preguntes consecutives, de temàtiques diferents. Per cada pregunta encertada obtindran 1 punt. Si fallen dues preguntes de les tres, estaran obligats a pagar penyora.

Possibles penyores:

-         Fer-se un petó a la galta

-         Un petó d’esquimal (fregant-se el nas)

-         Una llepadeta al coll

-         Una mossegadeta a l’orella

-         Un petó al melic

-         Una postura indecent

-         etc. (endavant la vostra imaginació...)

 

MATERIAL: targes de preguntes i respostes; paper i boli per anar apuntant els resultats.

 

 

HISTÒRIES DE POR

Amb un posat de veu misteriosa, i parlant més aviat en veu baixa, els caps explicarem una història que “va passar de veritat”. Per tal que sembli verídica no la podeu llegir d’un llibre, així que caldrà que us l’aprengueu de memòria.

Desprès, donareu la oportunitat als nois perquè expliquin les històries que ells coneixen.

Podeu consultar el nostre REPERTORI D’HISTÒRIES DE POR I DE MISTERI.

 

 

VETLLADA DE GUITARRES

És la típica vetllada de tota la vida. En rotllana, al voltant del foc o d’un llum de Camping-gaz, prenem les guitarres i cantem cançons. Deixeu que siguin els nens els que triïn quina cançó volen cantar en cada moment, i feu cas de totes les peticions. Tot i això, és bo començar amb les cançons més mogudes i reservar-se les més tranquil·les pel final, per no esverar-los quan falti poc per anar a dormir.

Prepareu cançoners perquè tothom pugui seguir i aprendre bé la lletra. A part de la guitarra, també podeu portar altres instruments: harmònica, pandereta, timbals,... A més de cançons, també els podeu ensenyar algunes danses.

MATERIAL: cançoners, instruments musicals

 

 

VETLLADA DE TEATRE

Dividirem la Unitat en equips, i a cada un li assignarem un conte infantil dels més coneguts. Hauran de reinventar-se la història en pla de riure. Tindran temps durant el dia per escriure el guió, assajar i preparar disfresses, i al vespre faran la representació teatral davant de la Unitat. Exemples: “La Capulleta Vermella”, “La Ventafocs se’n va de marxa”, “Blancaneus i els set nans catxondos”, “La Bella Dorment i roncant”, “Els Tres Porquets a la brasa”, “L’okupa Rínxols d’Or”,...

MATERIAL: material per fer disfresses –retalls de roba, papers de colors, bosses de plàstic, barrets, perruques...–, maquillatge, paper i boli per escriure

 

 

VETLLADA DE JOCS DE ROTLLANA

Aquesta vetllada també pot servir com a recurs per a dies de pluja. Seiem formant una rotllana, i fem jocs com ara aquests:

 

1. MENJAR XOCOLATA

Al centre de la rotllana disposem una rajola de xocolata, forquilla, ganivet, i bufanda, barret, ulleres i guants d’anar a esquiar. Un a un, cada nen de la rotllana va tirant a sorts 3 monedes; el primer que obté 3 creus se’n va al centre de la rotllana, es vesteix amb la bufanda, els guants, etc. i comença a menjar xocolata fent servir la forquilla i el ganivet. Mentrestant, tots els altres han continuat tirant les monedes. El que hi ha al centre té dret a estar-s’hi fins que un altre nen treu les 3 creus, moment en el qual s’ha de treure tota la roba, passar-la al seu company, i aquest un cop vestit es pot dedicar a menjar xocolata.

La xocolata s’ha de tallar quadradet a quadradet per menjar-la (no es permet endur-se un tros gran a la boca), i no es pot tocar amb les mans (només amb la forquilla i el ganivet).

 

2. EL TELÈFON

Un de la rotllana ha de dir quelcom a l’orella del nen que té a la dreta; aquest ha de dir el que ha entès al següent nen, i aquest al següent, fins que el missatge dóna la volta a tota la rotllana. L’últim nen dirà en veu alta el missatge que ha entès, que normalment no té res a veure amb el missatge original.

 

3. EL JOC DELS DISBARATS

Cada nen de la rotllana farà una pregunta al nen de la seva dreta (i com que també a ell li’n faran una, haurà de donar una resposta al nen de la seva esquerra). Aleshores cada nen diu:

-         El de la meva esquerra m’ha demanat tal cosa

-         I el de la meva dreta m’ha respost tal altra

Barrejant la pregunta d’un i la resposta de l’altre surten diàlegs molt divertits.

 

4. TEMPESTA

Es tracta d’imitar els sons d’una tempesta. Una persona farà de director d’orquestra i es posarà al centre de la rotllana. Igual que amb una orquestra, els músics no s’afegeixen a la simfonia fins que el director els assenyala. Assenyala a una persona i es frega les mans. Aquesta persona l’ imita, i el director va donant voltes a tot el cercle fins que estan tots fregant-se les mans. Comença de nou amb la primera persona, indicant que ha de picar dos dits contra dos dits, mentre els altres continuen fregant-se les mans. Ara dóna la volta una altra vegada fins que tots estiguin picant els dits. Ara indica, un per un, que piquin quatre dits, i després que donin palmes contra les cuixes, i després que donin palmes a les cuixes al mateix temps que donen cops al terra amb el peu...

 

5. PÍO-PÍO

Tots tanquen o s’embenen els ulls, i el monitor diu a l’orella de cadascun: "Ets un pollet", excepte a un que li diu “Ets mamà gallina”. Ara tots van voltant per l’habitació, barrejant-se. Cada pollet va buscant la mà dels altres, l’estreny i demana: "¿pío-pío?". Si l’altra també demana "¿pío-pío?" es deixen anar de la mà i continuen buscant i demanant. L’únic que manté sempre el silenci és mamà gallina. Quan una persona no li contesta, el pollet sap que ha trobat a mamà gallina, i es queda agafat de la mà, guardant silenci. El qui ha trobat a mamà gallina ja no contestarà si li estrenyen la mà, perquè forma part de mamà gallina.

Aviat s’aniran sentit pocs "¿pío-pío?" fins que tots estan agafats, moment d’obrir els ulls i riure.

 

6. FELIÇ ANIVERSARI

Calen bancs llargs i estrets, que es posen junts formant un circuit. La gent puja als bancs com vol i al costat de qui vol. Ara és quan se’ls hi proposa el repte: en tres minuts han de ser capaços de col·locar-se, sense parlar res, només fent senyes, ordenats per data de naixement (o per número de carrer, pel nombre de germans, per telèfons...) Quan s’acaba el temps es comprova si ho han fet bé.

Es bo deixar el nombre de bancs just perquè estiguin atapeïts, i també que siguin estrets, perquè hi hagi el perill de caure.

 

7. PICOTÍ-PICOTÀ (AIXÒ ÉS UNA ABRAÇADA)

S’asseuen en rotllana. A li diu a B, que està a la seva dreta: “Això és una abraçada”, i li en fa una. B li demana, “Una què?” i A li respon “Una abraçada” i li dóna. B li diu a C: “Això és una abraçada” i C demana a B “Una què?”, i B demana a A “Una què?”. A respon a B “Una abraçada” i li en fa una. B es tomba cap a C i li diu “Una abraçada” i li dóna... i així successivament cap a la dreta.

Però mentre passa tot això, A li ha dit al seu company de l’esquerra Z: "Això és una encaixada” i li dóna una encaixada de mans, i Z li preguntarà "Una què?" seguint la mateixa fórmula cap a l’esquerra.

Quan les abraçades i les encaixades es troben tothom es fa un garbuix i és molt divertit...

Una altra forma d’aquest joc consisteix en passar-se dues ampolles (p.ex. una de Fanta i altra de Coca-cola) que anomenem el Picotí i el Picotà. Es van passant a dreta i a esquerra, amb la següent fórmula: “Et passo el Picotí”... “El què?”... “El què?”... “El què?”... “El Picotí”... “El Picotí”... “El Picotí”... Quan el missatge arriba de tornada es diu “Ahh!” i es pot veure de l’ampolla.

 

8. CONSTRUCCIÓ DE CONTES

Construir una frase afegint cada jugador una paraula. Així, el primer diria, per exemple: "una"; el segon: "una nit"; el tercer: "una nit plujosa"... i així successivament.

 

9. IMAGINACIÓ AL PODER

Agafar diferents objectes: una escombra, una paella, un embut... i demanar als nois i noies que diguin perquè pot servir aquest objecte. No l’ús normal, sinó un d’inventat que tingui gràcia. P.ex. la paella: és una guitarra, un matamosques, una arracada...

 

10. EL DIRECTOR D’ORQUESTRA

Col·locats en rotllana, un voluntari surt de l’habitació. Els altres trien d’entre ells a un, que serà el director d’orquestra. El voluntari entra a l’habitació i es posa al centre de la rotllana; ha d’observar als altres fins a descobrir quin d’ells és el director d’orquestra. Mentre tots canten una cançó, el director farà veure que toca un instrument, i tots imitaran al director, intentant no mirar-lo fixament. El director canviarà amb freqüència d’instrument (la guitarra, el timbal, la trompeta...) i tothom l’imitarà. El joc dura fina que el nen del centre endevina qui és el director.

 

11. LA NINA

Posats en rotllana es van passant una nina, amb la qual s’ha de demostrar afecte maternal, com si nosaltres fóssim la seva mare (dir-li coses maques, fer-li carícies...). Quan tots han tingut la nina, se’ls diu que han de fer exactament el mateix que han fet amb la nina amb el company de la dreta.

 

12. POBRE GATET

El grup es posa en rotllana; una persona es col·loca a quatre potes i s’apropa miolant cap algú, amb cara de pena. Aquest l’ha d’acaronar el cap sense riure, dient-li “Pobre gatet” dos cops. Si riu, passa al lloc del gatet.

 

13. “SE MURIÓ CHICHO

Col·locats en rotllana, un participant inicia la roda dient al de la seva dreta "Se murió Chicho", però plorant i fent gestos exagerats. El de la dreta li ha de respondre el que vulgui, però sempre plorant i amb gestos de dolor.

Després continuarà passant la "notícia" de la mort de Chicho, plorant igualment, i així fins que s’acabi la roda.

Pot iniciar-se una altra volta però canviant l’actitud (rient, espantat, nerviós, tartamudejant, borratxo, etc.) El que rep la notícia haurà d’assumir la mateixa actitud que el que la diu.

 

14. CRISPETES

Som crispetes (“palomitas de maíz”) que salten sens parar amb els braços enganxats al cos. Si en el salt un “s’enganxa” amb un altra, hauran de seguir saltant junts, agafant-se de la mà. D’aquesta forma es van creant grups de saltadors fins que tenim una gran bola.

 

15. BALL DE DIARIS

Tothom es posa en parella. Col·loquem al terra fulles de diari, posem música i cada parella ha de ballar sense sortir-se del seu diari. Parem la música i cada parella haurà de doblar el seu full per la meitat. Tornem a engegar la música i de nou a ballar. I així successivament es va ballant sobre fulles cada cop més petites.

 

16. LA SABATETA DE LA NIN-NIN

Es fa una rotllana amb els nens asseguts a terra. Un nen duu una sabata a la mà i va donant voltes per fora del cercle cantant la següent tonada:

"La sabateta de la Nin-Nin, jo l’amago, jo l’amago. La sabateta de la Nin-Nin, jo l’amago, jo la tinc".

S’estableix una cantarella entre el nen i el grup. Comença el grup i continua el nen:

-         mare tinc set (grup)

-         veu aigua (nen)

-         hi ha una mosca

-         veu vi

-         hi ha un mosquit

-         veu vi bo

-         ai, que és bo! Mare, quan vindran els reis?

-         a les... (i diu un número del 1 al 12)

En aquest moment tots els nens del grup es tapen els ulls i comencen a contar en veu alta fins el número que s’ha dit. Mentrestant el nen que duu la sabata la deixa darrera d’algú. En acabar de comptar tots els nens miren a veure si tenen la sabata darrera. Qui la té s’aixeca i empaita qui l’ha deixada, que per no ser agafat ha d’anar a seure en el lloc de qui el persegueix.

 

17. LA TELEPATIA

Dos caps volen demostrar als nens que tenen telepatia entre ells dos.

El truc, que no han de saber mai els nens, és el següent: els nens diuen una paraula a un dels dos que tenen telepatia, i l’altra mentrestant s’ha anat molt lluny per no poder sentir. Un cop dita la paraula, el primer anirà dient paraules, i a cada una d’elles el segon dirà si és aquesta o no. El que ha estat apartat està tranquil perquè sap que la paraula que han dit els nens anirà sempre darrera d’una paraula que li dirà el seu company que tingui com a característiques que sigui de fusta i tingui quatre potes (cadira, taula, armari, sofà, banc...), clau difícil d’encertar pels nens.

Els nens també podran triar en quin lloc volen que surti la seva paraula: la primera, la quarta... Si els nens haguessin triat la primera posició, cal una consigna. Sempre, abans de començar a dir paraules, el company dirà p.ex. “Estàs a punt, Josep?”, però si els nens han triat que sigui la primera paraula el company dirà “Josep, estàs a punt?”, i amb aquesta consigna el endevinador ja sabrà que la primera paraula que li diran és la seva.

Si algú els acusa de fer-se senyes amb les mans o amb els ulls, el endevinador pot demanar que li tapin els ulls, o posar-se d’esquena.

 

18. MIL VEUS, MIL MÓNS

Passegem per la sala i seguint les instruccions del cap ens diem mútuament de moltes maneres diferents "bon dia" els uns als altres. Un bon dia afectuós, automàtic, fals, enfadat, etc. Fem el mateix amb la paraula "adéu". Un adéu de “no et vull tornar a veure”, de "em vull quedar amb tu", de coqueteig, sec, de mare, de nen, etc. Busquem les mil formes en què una paraula com "sí" o "no" pot ser dita: un sí de seguretat, de timidesa, fals, honest, discret, etc. Poden fer-se servir moltes frases usuals: "no vull", "hola", "vine", etc. L’animador ha de canviar amb rapidesa les consignes perquè l’exercici sigui divertit.

 

19. LA MÒMIA

Prenem cinc voluntaris; un tindrà el paper de mòmia i la resta seran els encarregats de vestir-la. A un altre nen ens l’emportaren fora de la vetllada perquè no s’assabenti de la trama. Els quatre ajudants hauran de vestir a la mòmia del revés, per fer creure que allà on té els peus és el cap, i a l’inrevés. El participant haurà de fer preguntes a la mòmia per saber de quin país ve. És una mica sorda, i s’haurà d’acostar molt i cridar bastant. Quan estigui molt a prop la mòmia s’aixecarà i li donarà un gran esglai.

 

 

VETLLA D’ESTELS

Ensenyarem als nens a reconèixer les constel·lacions a partir dels contes i llegendes que els pobles de Grècia i Mesopotàmia ens van deixar sobre les mateixes. En una nit sense núvols, sortirem a fora (ben abrigats), ens estirarem al terra (sobre un aïllant), i començarem a explicar les aventures d’aquells herois de l’antiguitat, a la vegada que anem dibuixant amb la imaginació les diferents figures sobre el cel.

Busqueu-vos un lloc a les fosques, on no us molesti la llum de la ciutat, i procureu també que no hi hagin arbres, edificis o muntanyes que us dificultin la visió.

Trobareu totes les instruccions per fer la vetlla a la TÈCNICA D’ASTRONOMIA.

MATERIAL: cadascú ha d’agafar roba d’abric i un aïllant. Vosaltres portareu un planisferi (o un mapa del firmament), una brúixola per orientar-lo, les llegendes que voleu llegir, i una llanterna embolicada amb paper de cel·lofana vermell (la llum vermella no altera a la bona visió nocturna).

 

 

"GRAN BOOM": VETLLADA I FESTA FINAL

En aquesta vetllada barregem cançons, danses, teatre i màgia. També farem un petit piscolabis.

Els caps podem disfressar-nos dels personatges que han anat sortint durant els campaments (el bruixot, el bufó, etc.).

També decorarem la sala.

MATERIAL: disfresses, refrescos, patates de bossa, llaminadures, globus, banderoles o cintes de colors.

 

CANÇONS I DANSES: podem muntar un “play-back”. Dividim la unitat en petits grups, i a cadascun li assignem una o vàries cançons. S’hauran d’inventar un ball per aquella cançó i fer veure que canten. Cal deixar temps durant el dia per inventar-se el ball i per assajar.

MATERIAL: radiocassets, piles, cintes de música, material per fer disfresses. Si no disposeu d’aquest temps, podeu ensenyar algunes cançons i danses del vostre cançoner.

MATERIAL: cançoners

 

MÀGIA: Cada cap portarà assajat un truc. Podem recórrer a "màquines" de trucs específiques, que trobarem en botigues especialitzades.

MATERIAL: màquines de trucs de màgia –cada cap n’ha de dur un d’assajat–.

 

TEATRE: el podem fer a partir de les titelles que han construït els nens, o bé podem fer que es disfressin. Podem representar un conte conegut o una història inventada pels nens. Cal donar temps per assajar. Si queda bé, es pot repetir un altre dia davant dels pares. Possibles històries per representar: “La sopa de pedres” o altres contes.

MATERIAL: titelles o disfresses i maquillatge, còpies del text a representar