Observant el cel. Pàgina principal.
Estrelles i constel·lacionsEls estels
La LlunaLa Lluna
Els planetesEls planetes
Instruments d'observacióInstruments

LES AVENTURES D'HÈRCULES

CONSTEL·LACIONS: Hèrcules, Lleó, Hidra, Càncer, Drac.

MESOS: abril i maig

Llegendes relacionades:

Altres constel·lacions relacionades: Taure

Hèrcules vestit amb la pell del lleó  

El déu Zeus estava enamorat d'una dóna humana, la qual estava casada. Per poder estar amb ella, ideà un engany: agafà l'aparença del seu marit, i fent-se passar per ell, aconseguí d'anar-se'n al llit amb ella. D'aquesta relació nasqué Hèrcules, que fou el més gran heroi de la mitologia grega.

La deessa Hera, esposa de Zeus, s'assabentà d'aquest engany, i decidí acabar amb la vida d'Hèrcules. Quan tenia només 10 mesos d’edat li col·locà dues enormes serps al bressol on dormia, esperant que acabarien amb ell. Però el nen, que ja tenia aleshores una força sobrehumana, estrangulà les dues serps amb les seves mans.

Veient l'enorme força que tenia, decidiren que el nen podria ser un lluitador formidable, i li ensenyaren a lluitar amb les armes i a disparar amb l'arc.

Tenia Hèrcules 18 anys quan, al front de l'exèrcit de Tebes, aconseguí alliberar la ciutat de l'opressió que patia per part d'una ciutat veïna. Com a premi, Hèrcules, es casà amb la filla del rei de Tebes, amb la qual va tenir tres fills.

La deessa Hera, però, no s'havia oblidat d'Hèrcules. Li provocà un atac de bogeria, durant el qual l'heroi matà els seus propis fills i dos nebots. En adonar-se del que havia fet, va sentir un dolor terrible. Com a càstig, es va condemnar a sí mateix a ser durant 12 anys esclau del rei de Micenes, el qual li imposà dotze feines molt difícils, gairebé impossibles.

1. El lleó de Nemea (constel·lació del Lleó)

Aquest lleó tenia una pell tan dura que ni espases ni fletxes no podien traspassar-la. Hèrcules el va atordir amb un cop de maça i després el va estrangular. Des d'aleshores, sempre anava vestit amb la pell d'aquell lleó, que li servia d'armadura.

2. La Hidra de Lerna (constel·lacions de la Hidra i de Càncer)

La Hidra era una serp d'aigua amb nou caps que atacava tothom qui intentava travessar els pantans de Lerna. Cada vegada que Hèrcules li tallava un cap, a la serp li'n creixien dos. Per si això no fos prou, l'alè de la criatura era verinós, així que Hèrcules havia d'aguantar-se la respiració mentre lluitava. Però la deessa Hera, per distreure l'heroi, va enviar un Cranc (Càncer) que amb les pinces li pessigava el peu perquè no pogués concentrar-se en la seva lluita. Al final Hèrcules, enrabiat, esclafa el Cranc, però encara li quedava la Hidra.

Yolao, escuder d'Hèrcules, va venir en ajuda de l'heroi, i mentre aquest tallava els caps amb una espasa, Yolao cremava les ferides amb una torxa per evitar que es reproduïssin. Quan per fi va aconseguir donar mort a la Hidra, Hèrcules va mullar les seves fletxes en la fel verinosa del monstre, i des d'aleshores la més petita ferida causada per aquelles fletxes era mortal.

Constel·lacions del Lleó, la Hidra i Càncer

 

3. La cérvola de Cerinea

Aquesta cérvola tenia les potes de bronze i les banyes d'or. Hèrcules l'havia de capturar sense armes. Després de perseguir-la durant molt de temps, va aconseguir agafar-la amb una xarxa.

4. El porc senglar d'Erimant

Diuen que tenia un aspecte temible. Però Hèrcules va aconseguir capturar-lo viu, conduint-lo fins a una zona amb neu, on l'animal tenia problemes per moure's, i saltant a sobre seu per lligar-lo amb cadenes.

5. Els estables d'Augies

El rei Augies era l'home que més bestiar tenia en tot el món. Però no havia netejat mai els seus estables, així que feien una pudor terrible, que es notava en molts kilòmetres a la rodona. Hèrcules havia de netejar-los en un sol dia. Per aconseguir-ho, va desviar dos rius propers perquè travessessin els estables i arrosseguessin amb l'aigua tota la porqueria.

6. Els ocells del llac Estinfalos

Aquestes aus devoradores d'homes tenien becs, urpes i ales de ferro. Hèrcules, fent sonar amb força un instrument musical, va aconseguir espantar-les. Quan van aixecar el vol, l'heroi en va matar unes quantes amb les seves fletxes enverinades. La resta va fugir i no va tornar.

7. El toro de Creta

El rei de Creta, Minos, havia promès a Poseidó, el déu del mar, que sacrificaria un gran toro en honor seu. Però Minos va incomplir la seva promesa, i Poseidó, com a càstig, va tornar boig al toro i va fer que Pasífae, esposa de Minos, s'aparellés amb l'animal. El brau, que treia foc per la boca, recorria la illa de Creta destrossant-ho tot al seu pas. Van encarregar a Hèrcules que capturés al toro, i efectivament, després d'una intensa lluita, Hèrcules va vèncer al monstre i el va portar viu a Micenes. Mentrestant, però, Pasífae va quedar embarassada de la relació que havia mantingut amb l'animal, i així va néixer el Minotaure, un monstre amb cap de toro i cos humà, que va tenir aterrida la ciutat d'Atenes fins que un altre heroi, anomenat Teseu, el va matar (veieu la llegenda de El toro i el rapte d'Europa).

8. Les eugues de Diomedes

Diomedes, el rei de Tràcia, tenia quatre eugues salvatges que alimentava amb carn humana de persones innocents. Hèrcules, acompanyat d'un grup de voluntaris, va anar a trobar Diomedes, i després de derrotar els seus homes, va llençar-lo a ell, viu encara, a les seves eugues, que després de menjar-se'l es van tornar tan manses que Hèrcules se les va poder emportar sense problemes.

9. El cinturó d'Hipòlita

Van encarregar a Hèrcules que robés el cinturó que portava Hipòlita, la reina de les Amazones, que era una tribu de temibles dónes guerreres. Hèrcules va viatjar fins al seu país acompanyat d'un grup d'amics. Hipòlita, en veure a Hèrcules, es va sentir atreta pel musculós cos de l'heroi, i ella mateixa va oferir-li el cinturó com a regal. Mentrestant, però, la deessa Hera va intervenir: disfressant-se d'amazona, va difondre el rumor de que els estrangers havien vingut a segrestar Hipòlita, i les amazones empipades van atacar als forasters. Hèrcules i els seus amics es van haver d'enfrontar, en una batalla molt dura, al poderós exèrcit de les amazones; però al final van aconseguir guanyar i endur-se el cinturó.

10. El bestiar de Gerió

Van encarregar a Hèrcules que robés el ramat de Gerió, un monstre de tres caps, sis braços i sis cames que tenia una força extraordinària. Aquest ramat estava guardat per un enorme gos de dos caps. Quan va veure a Hèrcules, el gos se li va tirar a sobre, però l'heroi el va estabornir d'un cop de maça. A continuació es va haver d'enfrontar a Gerió, però també aquest va caure sota les fletxes d'Hèrcules.

11. Les pomes del jardí de les Hespèrides (constel·lació del Drac)

La deessa Hera tenia un pomer d'or, que estava plantat en un jardí custodiat per un drac. Van encarregar a Hèrcules que robés les pomes del mateix. En aquest jardí vivien les nimfes Hespèrides, filles del tità Atlas, castigat per Zeus a sostenir eternament la volta del cel.

De camí cap al jardí, Hèrcules es va trobar amb Prometeu. Prometeu va ser el tità que va robar el foc als déus i el va donar a la humanitat; per aquest motiu Zeus el va castigar encadenant-lo a una roca, on un àguila se li menjaria cada dia el fetge; però com que era immortal, el fetge li tornava a créixer, i l'àguila se li tornava a menjar al dia següent (veieu la llegenda de Quiró, el centaure més savi). Hèrcules, en veure'l, el va alliberar d'aquesta tortura eterna, i Prometeu, en agraïment, va explicar-li el secret de com obtenir les pomes: no podia ser ell qui les arranqués de l'arbre, sinó Atlas, però l'advertí que no havia d'acceptar la proposta que Atlas li faria.

Després d'una lluita intensa, Hèrcules va aconseguir matar el drac amb una fletxa enverinada.

A continuació, oferí a Atlas de sostenir la volta del cel una estona si aquest li anava a buscar les pomes. Atlas acceptà. Va anar a buscar les pomes però després, feliç al veure's lliure de la seva càrrega, Atlas va proposar a Hèrcules de quedar-se aguantant el cel uns dies més. Hèrcules, recordant l'advertència de Prometeu, va fingir que hi estava d'acord, però va demanar a Atlas que subjectés el pes un moment mentre ell es col·locava un coixí al cap per estar més còmode. Atlas va deixar les pomes al terra i va agafar la seva càrrega. Hèrcules prengué les pomes i va dir adéu. Atlas sostenint la volta del cel
Constel·lacions de Hèrcules i el Drac  

 

12. La captura de Cèrber

Cèrber era l'enorme gos de tres caps que custodiava l'entrada al reialme dels morts. Van encarregar a Hèrcules que capturés el gos. Hèrcules va viatjar fins al més enllà i va demanar a Hades, rei de l'ultratomba, que li deixés emportar-se el gos. Hades li va donar permís per fer-ho si aconseguia dominar-lo sense fer servir armes. Després d'una llarga baralla, Hèrcules va aconseguir dominar el gos i se'l va emportar. En acabat, però, el va tornar al seu lloc.