| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: màscares.

Secció patrocinada per:

 

 

 

MÀSCARES

 

 

24. MÀSCARES AFRICANES AMB CAPSES DE CARTRÓ

Tallem la cantonada d’una caixa de cartró formant la següent figura:

 

          Retall de cartró per a fer la màscara

 

A continuació hi pintem una cara (els ulls, la boca...). Finalment hi enganxem ràfia com si fossin cabells (si no teniu ràfia els podeu fer amb llana o amb tires de roba).

MATERIAL: cantonades de caixes de cartró, pintures, pinzells, pots, ràfia per fer cabells, cola de fuster.

 

25. MÀSCARES DE GUIX

Aquest taller es fa per parelles: cada nen li farà la careta al seu company. Un nen s’estira al terra i l’altra es col·loca al darrera del seu cap, amb les benes d’escaiola i una palangana d’aigua a prop. Primer li untarà crema hidratant (tipus Nivea) a la cara, perquè més tard la careta es pugui desenganxar fàcilment. A continuació li posa unes quantes tires de paper higiènic a la cara, perquè no se li enganxi l’escaiola a la pell. També li cobrirà els ulls amb una mica de cotó fluix, i també li taparà amb cotó els forats del nas (el nen haurà de respirar per la boca mentre li fan la màscara).

Després cal tallar la bena en tires de la mida de la cara; aquestes tires es mullen en la palangana i es van col·locant sobre la cara, bo i marcant bé la forma de la boca, el nas, els ulls...

Quan tota la cara estigui coberta d’escaiola per una capa suficientment gruixuda, la deixem assecar durant un parell de minuts, i després comencem a retirar-la amb molt de compte, i la posem a assecar el temps que faci falta fins que quedi ben seca.

Ara hi ha canvi de posicions, i el que feia la careta s’estira perquè el seu company se la faci a ell.

Quan totes les caretes estan ben seques, cada nen pren la seva i la pinta com més li agradi (com un indi, com una bruixa, tota d’un color,...). Després les tornarem a deixar perquè s’assequi la pintura.

Alguns nens amb experiència fent caretes són capaços de fer nassos molt llargs, o banyes, o berrugues, o altres coses originals.

MATERIAL: benes d’escaiola –de les que fan servir per enguixar braços, que les podeu trobar a la farmàcia–, crema hidratant tipus Nivea, paper higiènic, cotó fluix, tisores, palanganes, (aigua), pintura i pinzells.

 

26. CARETES DE CARTOLINA

Busca en una revista la foto d’un rostre mirant de cara, que ocupi tota una plana sencera. Arrenca-la i enganxa-la sobre una cartolina. Retalla-la tot resseguint la forma de la cara. Fes-hi dos petits forats a l’alçada dels ulls, i fes un tall amb un cutter tot al voltant del nas, per tal que et puguis col·locar bé la careta. Grapa-hi una goma per darrera per poder-te-la penjar.

També pots aprofitar només la part superior de la cara, tal com es mostra a la foto:

 

          Careta de personatge famós

 

Aquest taller el podeu fer servir per disfressar-vos de personatges famosos, ja sigui per carnestoltes, o per a una funció de teatre.

MATERIAL: revistes velles, cartolina, tisores, cutter, goma elàstica, grapadora amb grapes.

 

Seguint la mateixa tècnica, una simple cara d’animal pintada sobre una cartolina retallada resulta una careta molt efectiva.

Pots completar la disfressa amb vestits estampats que simulin pells d’animal o un abric de pell sintètica.

 

          Careta dibuixada amb un animal          Caretes de gat i rata

 

Si es tracta de fer una funció de teatre, podeu simplement vestir-vos de negre, i la màscara ressaltarà més.

Els actors emmascarats, a l’igual que els titelles, segueixen la norma de que el qui parla és qui es mou.

MATERIAL: cartolina, pintures, pots per preparar les pintures, pinzells, retoladors, tisores, cutter, goma elàstica, grapadora amb grapes.

 

27. CAP DE PELUIX

Posa una bossa gran de paper sobre el cap del nen, i amb un retolador marca-hi els ulls i els forats dels braços. Treu-li la bossa i retalla els forats del ulls i els braços amb unes tisores. Deixa la bossa repenjada al respatller d’una cadira per tal que el nen pugui caminar al seu voltant mentre feu l’activitat. Suca boles de cotó fluix en un plat de cola blanca (lleugerament diluïda amb aigua) i enganxa-les a la bossa. Fes tres boles més grosses amb paper de seda, i enganxa’n dues per fer d’orelles i una per fer de nas. Deixa eixugar la cola durant vàries hores.

MATERIAL: bosses grans de paper, retolador, tisores, cotó fluix, paper de seda –blanc o negre–, cola blanca, plats rebutjables, (aigua), (cadires).

 

28. MÀSCARA DE LLEÓ (i d’altres animals)

Retalla una capsa de cereals, traient-li la part del darrera, de manera que et quedi la capsa amb la cara frontal i els costats. Fes-hi dos forats per als ulls. De la part de darrera de la capsa, que havíem rebutjat, retalla dues orelles i enganxa-les a la part superior de la capsa.

Pinta la capsa i les orelles de color carbassa clar (que s’aconsegueix barrejant groc amb una mica de vermell). D’una ouera de cartró, retalla una de les cavitats i pinta-la de negre per fer de nas. Quan la pintura estigui seca, enganxarem el nas a la caixa amb cola blanca.

Amb un retolador negre, dibuixarem la boca del lleó, i unes pigues en el morro. D’una escombra, retalla sis pèls i enganxa’ls a la capsa amb grapes per tal que serveixin de bigoti. Amb llana de color taronja, farem la cabellera, que enganxarem als costats de la capsa amb cola blanca.

NOTA: pel mateix procediment es poden fer màscares d’altres animals.

NOTA: en el cas que vulguis fer servir aquesta màscara com a careta, li pots posar una goma pel darrera per poder-te-la penjar. No t’oblidis, en aquest cas, de prendre la mida de cada nen abans de fer-hi el forat dels ulls. També pot ser necessari fer un tall amb cutter a l’alçada del nas del nen.

MATERIAL: capses de cereals buides, tisores –o punxons amb nens petits–, oueres de cartró buides, pintura groga, vermella i negra, pots per preparar les pintures, pinzells, cola blanca, pèls d’escombra, grapadora amb grapes, retolador negre, llana taronja.

 

29. MÀSCARA DE COS SENCER

Una màscara de cos et tapa tot el cos, però no la cara. Dibuixa un personatge en un cartró i retalla’l (pots aprofitar les capses de cartró de grans electrodomèstics, com ara neveres o rentadores). Perquè sigui més divertida, fes que el cos de la màscara sigui ben diferent del teu.

Te les hauràs d’enginyar per portar la màscara sense que se’t vegin les mans, o bé fer com el nen de la foto, que ha retallat dos forats, però deixant una tira de cartró al mig de cada un. Les mans passen a través dels forats i agafen les tires per aguantar la màscara.

 

         

 

En una funció de teatre, dues d’aquestes màscares explicant acudits una al costat de l’altra poden fer petar de riure.

MATERIAL: capses grosses de cartró, pintures, pots per preparar les pintures, pinzells, retoladors, tisores i/o cutter.