| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: per Nadal

Secció patrocinada per:

 

 

 

MANUALITATS DE NADAL

 

 

115. TARGETES DE FELICITACIÓ NADALENQUES

1.     Preneu una cartolina grossa de colors i retalleu-la per obtenir vàries targes. La tarja que us proposo fa de mida 10x16,2 cm, però si voleu les podeu fer més grosses (compte amb les mides si les voleu ficar dins d’un sobre). Com que la mida estàndard d’una cartolina és de 50x65cm, amb les mides proposades us sortiran 20 targes de cada cartolina.

2.     Doblegueu cada tarja per la meitat. La part de davant serà la portada. En ella els nens hi dibuixaran alguna figura: una estrella de Nadal, o un Pare Noël, o un avet, o una espelma, o un àngel, o una campana,... el que vulguin.

Si voleu, aquí podeu trobar algunes plantilles per fer aquests dibuixos:

http://www.primeraescuela.com/themesp/cp_navidad/patrones.htm

3.     Aleshores, amb un punxó, retallem la silueta de la figura. Per la banda interior de la targeta, darrera de la portada, hi enganxarem paper de plata, de manera que si mirem la portada pel davant, la silueta que hem retallat ha quedat pintada de color platejat. En comptes de paper de plata també podeu fer servir paper de cel·lofana de colors.

4.     A continuació, a l’interior de la targeta i tapant el paper de plata, hi enganxarem un retall (10x8cm) d’un foli de colors (si pot ser, del mateix color que la cartolina).

5.     El següent pas és escriure el vostre missatge de felicitació i acabar de decorar la tarja amb alguns dibuixos. Podeu fer servir retoladors de colors, Plastidecors o, fins i tot, retoladors de purpurina.

6.     Podeu acabar enganxant-hi al darrera una petita figura retallada d’algun catàleg publicitari de Nadal. Hi acostumen a aparèixer dibuixos com ara Pare Noëls, trineus, fulles de grèvol,...

MATERIALS: cartolina de colors, llapis, gomes, regla, tisores, punxons, paper de plata, paper de cel·lofana de colors, pegament líquid, pegament de barra, folis de colors, retoladors, Plastidecors, retoladors de purpurina, catàlegs publicitaris de Nadal.

 

 

116. DECORACIONS DE NADAL AMB ELEMENTS NATURALS

Molts són els materials que resulten útils a l’hora de confeccionar adornaments de Nadal. Fent una passejada pel bosc, o en les fires de Santa Llúcia, en podeu trobar molts. Veure’m un repàs dels principals, i alguns suggeriments.

 

Avet

Les branques verdes serveixen per confeccionar corones. També es fan servir en ramillets, i com a complement en els centres de taula.

Les pinyes es poden utilitzar com a element principal en un centre de taula, sovint pintades amb colors daurats o platejats.

L’arbre sencer, quan es petit, es planta en un gran test i es decora com a arbre de Nadal. Si després es vol tornar a trasplantar en el medi natural, cal tenir present de regar-lo una mica durant els dies que estigui a casa, i d’anar a trasplantar-lo a una zona adequada (valls orientades al nord en zones de muntanya, per sobre dels 800m).

 

Boix

Les branques verdes serveixen d’acompanyament en els centres de taula, o per confeccionar corones.

 

Boix grèvol (“acebo”)

És un arbust protegit, i està prohibit tallar branques a les plantes silvestres. Tanmateix en podeu trobar a les fires, provinent de plantes expressament cultivades.

El boix grèvol té una fulla dentada de color verd fosc acompanyada de baies de color vermell. És molt decoratiu en qualsevol composició en què el feu servir.

 

Card

La flor del card, recollida a finals d’estiu i assecada, s’utilitza com a complement d’alguns ramillets.

 

Cep (soca de la vinya)

Per la seva forma sinuosa i recargolada, és molt apreciat per formar coves i racons en el pessebre.

 

Escorça d’arbres caiguts

Es fa servir com a base per als centres de taula, o també com a complement decoratiu en les corones.

També es fa servir per formar el portal en el pessebre.

 

Eucaliptus

S’acostuma a utilitzar com acompanyament en els ramillets d’avet.

 

Fulles seques

S’utilitzen de complement en els centres de taula. Pots buscar el contrast amb fulles de diferents colors: grocs, daurats, porpres, fúcsies,...

 

Fulles i branques verdes

Es fan servir de complement en els centres de taula, o per composar ramillets. Busqueu plantes amb baies vermelles o ataronjades, i branquetes verdes de pi, d’avet, de boix, de xiprer, de vesc...

 

Fruits secs

Se’n troben sobretot a la tardor. Aglans (“bellotas”), fages (“hayucos”), nous, avellanes, castanyes,... es fan servir d’acompanyament en els centres de taula. Si els recolliu del bosc, no us oblideu que formen part de l’alimentació hivernal d’ocells i esquirols.

 

Molsa

Es fa servir com a element entapissant en el pessebre. Tanmateix, és millor no fer-la servir, perquè és molt anti-ecològic (d’allà on s’arrenca triga molts anys a tornar a créixer). Podeu aconseguir el mateix efecte amb un tros de tela verda.

 

Palla

Les tiges de palla es fan servir per confeccionar estrelles i altres figures. Quan estan seques són fràgils, i es trenquen amb facilitat. Per treballar-les sense problemes, el truc consisteix en submergir-les en aigua tèbia durant una o dues hores (poseu-hi pes a sobre perquè no surin a la superfície) fins que es tornen toves i flexibles. Aleshores es lliguen amb fil en grups de quatre o cinc tiges, i se’ls retallen els extrems perquè tinguin la mateixa mida. Es a partir d’aquests grups de tiges com anem construint la figura amb la forma desitjada (us podeu ajudar d’un filferro al que ja li hagueu donat la forma, i anar lligant les tiges al mateix amb fil). Un cop acabada la figura, se li afegeix un fil llarg per penjar-la.

 

Pinyes

Les pinyes de pi blanc i d’altres coníferes es fan servir com a element central en els centres de taula, com a complement en les corones, i com a substitut de les boles de vidre en l’arbre de Nadal.

Sovint les veiem pintades amb colors daurats o platejats. Simplement compra pintura en esprai, col·loques les pinyes sobre paper de diari, les pintes i les deixes eixugar abans de fer-les servir.

També els hi pots donar un acabat final amb purpurina.

Per donar a les pinyes l’aparença de què “estan nevades”, aplica-hi amb un pinzell una capa molt fina de cola blanca, i a continuació escampa-hi farina per sobre.

 

Serradures de fusta

Es fan servir per donar textura a estrelles i figures, o també per simular un camí de terra en el pessebre.

Per treballar les serradures primer cal que estiguin humides (submergiu-les en aigua durant mitja hora). Després les enganxem amb cola blanca sobre la superfície que volem decorar.

 

Vesc (“muérdago”)

És una planta de fulles petites de color verd pàl·lid amb baies de color blanc. S’acostuma a penjar un ramillet del mateix a sobre de les portes.

 

 

117. DECORACIONS DE NADAL AMB ESPELMES

Per fer la composició necessites 3 elements:

1.     la base,

2.     les espelmes,

3.     i els adornaments.

 

1. Com fem la base?

·        La pots fer amb escorça. En ella les espelmes i els complements s’hi adhereixen amb cola blanca.

·        També la pots fer amb el retall circular d’un tronc (si n’has de fer moltes, pots demanar a una fusteria que et faci els talls, d’aproximadament 2 dits de gruix). En aquest cas convé polir les estelles amb paper de vidre i aplicar-hi una capa de vernís. Podràs enganxar els complements amb pegament.

·        També pots fer la base amb suro artificial, com el que es fa servir en floristeries. Cal posar el suro dins un recipient bonic (de ceràmica, vidre, vímet,...). Els complements es van clavant al suro amb ajuda de filferro prim, que anirem tallant a la mida amb unes estenalles.

 

2. Com disposem les espelmes?

·        Pots posar una sola espelma en el centre. Per tal que quedi bé, si l’espelma és prima caldrà que sigui alta. Si és baixa, caldrà que sigui gruixuda.

·        També pots posar dues, tres o fins a quatre espelmes. En aquest cas queda maco que siguin de diferents alçades.

·        Si ho vols, pots pintar les espelmes amb pintura platejada, o daurada, o amb purpurina (aplica-la amb una esponja). També les hi pots lligar un llaç amb una cinta vermella, o platejada, o bé amb unes tires d’espart o de roba de sac.

 

3. Quin tipus d’adornaments podem afegir al voltant de l’espelma?

Fent una passejada pel camp pots agafar pinyes, cards, branques amb forma bonica, fulles de plataner, escorça d’arbres caiguts, etc.

·        Hi pots disposar vàries pinyes de forma simètrica i ordenada.

·        També hi pots posar fulles seques. En aquest cas és millor disposar-les “desordenadament”. Pots buscar el contrast amb fulles de diferents colors: grocs, daurats, porpres, fúcsies,...

·        Afegeix alguns elements frescos: branquetes verdes d’avet, de boix o de xiprer, baies vermelles, branques de vesc,...

·        Incorpora alguns fruits secs: aglans (“bellotas”), nous, avellanes, castanyes,...

·        Pots afegir-hi cintes o llaços, de colors vius o bé naturals.

·        Si es tracta d’una decoració nadalenca, també hi pots afegir petites boles de Nadal.

 

Si el que vols és donar-hi un ambient de tardor, pots fer servir l’escorça i les fulles seques al natural, sense cap tractament.

Per decoracions nadalenques és preferible aplicar-hi una mà de pintura platejada o daurada, o bé de purpurina. Simplement compra pintura en esprai, col·loques els elements recollits sobre fulles de diari, els pintes i els deixes eixugar.

Si el que busques és un ambient romàntic, busca pètals frescos de flor en colors rosa, blanc i groc pàl·lid.

I recorda que els verds, daurats, vermells i platejats donen un aire càlid i nadalenc. Rosa, blanc i groc pàl·lid posen una nota romàntica. I els colors naturals de la fusta i de les fulles seques o groguenques li donaran un aire de tardor.

 

En aquest tipus de decoracions és millor no encendre les espelmes. Però si penses fer-ho, tingues en compte que tots aquests materials secs són inflamables, així que disposa’ls de manera que la flama mai els pugui arribar a tocar, fins i tot si l’espelma es consumís del tot. I sobretot no els deixeu sense vigilància mentre estan encesos.

 

 

118. CONSTRUCCIÓ DE PESSEBRES

El pessebre és una bona manera perquè els nens siguin protagonistes i participin de l’esperit nadalenc. El pessebre infantil ha de fugir de tècniques massa professionals o complicades d’elaborar; el que volem per a ells és un pessebre en el qual  puguin expressar la seva creativitat i imaginació.

Un naixement en el que no han de faltar algunes muntanyes, un camí, un riu, un portal fet de fusta i palla, i gran quantitat de figuretes petites fetes per ells mateixos amb fang o plastilina.

 

El cel es pot fer amb una tela blava o bé amb paper d’embalar pintat de blau. Aconseguireu un cel estrellat pintant-hi petits puntets de color groc. També podeu pintar-hi uns núvols de blanc, o bé enganxar-hi uns trossos de cotó fluix. I amb paper daurat es pot fer l’estrella de Nadal.

 

Podeu fer les muntanyes simplement apilant algunes caixes i llibres a diferents alçades, i recobrint tot el conjunt amb un tros de tela marró o verda. La molsa és millor no fer-la servir, perquè és molt anti-ecològic (d’allà on s’arrenca triga molts anys a tornar a créixer).

 

El camí el podeu fer amb sorra fina o serradures. I el riu es pot fer amb paper de plata o paper de cel·lofana blau. Un trosset de fusta pot servir de pont.

 

El portal el podeu construir ajuntant uns quants troncs o pedres de formes capritxoses (és ideal la fusta de la vinya). Disposeu-los de forma que quedi una espècie de cova, i guarniu-ne l’interior amb palla tallada a trossets.

 

Podeu també afegir-hi alguns arbres de fang, o de plastilina, o bé fer-los a partir de branquillons retallats d’avet, farigola o romaní.

 

Procureu que hi hagi una gran quantitat de figuretes. Les podeu fer de fang, o plastilina, o paper mâché, o a partir d’envasos reciclats, o de pedres de riu,... Totes elles amb un colorit especial, persones amb cares amigables i alegres; animals juganers (un petit ase d’aparença dolça); els Reis somrients sobre el seu camell; Sant Josep i la Verge Maria contents d’estar amb l’Infant Jesús; el bou i la mula; els pastors amb les ovelles; unes dones rentant al riu; uns pescadors; un gosset; el caganer...

 

Així és com hauria de ser el pessebre infantil. Si el que vosaltres cerqueu és una maqueta més elaborada, us remetré a una publicació de la Fundació Pere Tarrés; us la podeu descarregar fent “clic” aquí.

(L’arxiu està en format “PDF“, així que et caldrà tenir instal·lat “ACROBAT READER” per poder-lo llegir.

Per més informació fes "clic"  

 

 

119. FANALETS PER ANAR A REBRE ELS REIS

El fanalet és un cub obert per la part de dalt. A cada una de les 4 parets hi ha obertures que deixen passar la llum d’una llàntia encesa a l’interior. Tot el conjunt se subjecta d’un pal lligant-lo amb fil.

 

Una cartolina normal sol fer 50x65cm de mida. Teniu dues possibilitats:

 

A) Model resistent: un fanalet per cada cartolina (DIBUIX 1). És un model molt resistent i que no es desmunta amb facilitat.

 

Fanalet resistent

B) Model estalviador: dos fanalets per cada cartolina (DIBUIX 2). Aprofita millor el material, però cal encolar-lo amb cura per tal que la base no es desenganxi amb el pes de l’espelma (es pot reforçar amb una mica de celo).

 

Fanalet ahorratiu

Els passos són els següents:

 

1- Dibuixar la plantilla sobre la cartolina.

 

2- Retallar-la. Es pot fer amb tisores, cúter o punxó. En el cas de nens petits, el cúter resulta perillós; millor tisores per aquells que ja les saben fer anar, i punxó per als que encara no en saben. Tingueu en compte de deixar les pestanyes corresponents. Per als grans, el cúter resulta més ràpid; ajudeu-vos d’un regle per seguir les línies ben rectes.

 

3- En cada una de les 4 parets del fanalet hi practicarem les obertures. Aquestes se solen fer amb formes diferents: un avet, una espelma, un ninot de neu, una campana,... Primerament, dibuixeu la silueta desitjada sobre la paret (tingueu en compte que el dibuix ha de quedar dret un cop el fanalet estigui muntat). A continuació, retalleu-la amb l’ajuda d’un punxó.

Podeu obtenir alguns patrons per a aquestes figures a la següent pàgina:

http://www.primeraescuela.com/themesp/cp_navidad/patrones.htm

 

4- Sobre cada una de les obertures hi enganxarem un tros de paper de cel·lofana de colors (tingueu en compte que quedi enganxat per la banda de dins, un cop el fanalet estigui muntat).

 

5- Amb el punxó, practiquem un forat sobre la part superior de cada paret, a 1cm de la vora. Aquests forats ens serviran després per passar-hi el fil.

 

6- Doblem les pestanyes.

 

7- Encolem les pestanyes i muntem el fanalet. Si seguiu el model B, podeu reforçar la base amb una mica de celo.

 

8- Enganxem la llàntia amb pegament al bell mig de la base. Per tal que després sigui més fàcil d’encendre, és preferible que abans n’hagueu cremat el ble.

 

9- Retallem 4 trossos de fil resistent d’uns 30 cm. En lliguem un a cada paret, aprofitant el forat que hi havíem fet abans. Cal fer servir un nus que en estrènyer-lo  no estripi la cartolina, p.ex. una bolina (v. DIBUIX 3).

 

bolina

 

 

10- Lliguem els 4 fils a l’extrem d’un pal d’uns 30 o 40 cm de llarg i entre 5 i 10 mm de gruix. Per tal que el fil no s’escapi, va bé de practicar una petita clivella en la fusta en el lloc on lligarem els fils. La podeu fer amb l’ajuda d’una serra de marqueteria o d’un ganivet fort de dents esmolades.

 

I amb això ja està. Ja podeu encendre la llàntia de l’interior i gaudir del vostre fanalet.

 

 

120. PAPER D’EMBOLICAR REGALS

Abans de començar, protegeix el terra de l’habitació amb paper de diari, i els nens amb bates, per evitar que s’embrutin. Estira el paper d’embalar al terra. Prepara les pintures abocant els diferents colors en plats de plàstic, i barreja-les amb una mica d’aigua perquè siguin més líquides. Fes una pilota amb una bossa de plàstic, suca-la en la pintura, i pinta amb ella sobre el paper d’embalar. Agafa una altra bossa, i fes unes passades d’un altre color. Quan tot el paper d’embalar estigui pintat, deixarem que s’assequi durant un dia. Després el retallarem en trossos de la mida adequada per embolicar els nostres regals.

MATERIAL: paper d’embalar, pintura plàstica o temperes, bosses de plàstic, plats de plàstic, paper de diari, bates, tisores, (aigua).

 

 

 

Tallers i Manualitats