| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Tècniques: el fulard escolta.

Secció patrocinada per:

 

 

 

50 UTILITATS PER A UN FULARD ESCOLTA

 

El fulard és una de les eines més útils a l’abast d’un escolta. Tots els nois i noies haurien de portar el seu sempre a sobre.

Quan ensenyeu aquesta tècnica als vostres nois, no us limiteu a llegir simplement els 50 punts; poseu-los en pràctica i assageu amb cada un d’ells, per tal que quan el noi ho necessiti, es recordi bé d’aquell dia que van fer servir el fulard per tal o qual cosa, o de com es feia aquell nus, o de quines precaucions calia tenir en compte per fer aquell embenat,...

 

Xarbot 2000

 

La majoria de fulards tenen forma triangular, tot i que també en podeu trobar de quadrats. La mida habitual en la majoria de països  és d’entre 70 i 80 cm de costat, però alguns autors consideren que la seva mida ideal, per treure’n el màxim de profit, serien 90 cm.

 

 

1.         IDENTIFICATIU

El fulard ens identifica com a escoltes davant dels altres. Malgrat saber-ho, sempre em sorprèn la simpatia que ens tenen allà on anem. Viatjant per tota Espanya m’han ofert, gratuïta i desinteressadament, allotjament, menjar, transport, descomptes,... i qualsevol ajuda que he necessitat. No oblideu que arreu del món hi ha desenes de milions d’antics escoltes sempre a punt per ajudar a uns germans.

També en concentracions i trobades d’escoltes, el fulard és un indicatiu de la nostra procedència o de l’Agrupament al qual pertanyem.

 

 

2.         PER LOCALITZAR LA TEVA GENT ENTRE UNA GENTADA

El fulard ens permet als caps controlar als nens petits. Si ets monitor d’una unitat de nens petits saps de què parlo. Tant fa si ets al zoo, a un parc infantil, a un parc d’atraccions, o a qualsevol altre lloc que estigui ple de nens; tens prou amb fer una mirada al teu voltant i comptar el nombre de fulards, per saber si els tens tots o te’n falta algun.

De la mateixa manera, si un nen (o un adult) es perd, és més fàcil que trobi al  grup, encara que estiguem entre una gentada, si tots portem el fulard.

 

 

3.         PER COMUNICAR-VOS A DISTÀNCIA

Lligant-lo a un pal es pot fer una banderí que ens ajudi a fer senyals des de lluny.

 

Bandera de senyals

 

Vet aquí alguns dels senyals més comuns durant els jocs:

·        Moure’l vàries vegades a dreta i esquerra horitzontalment vol dir "No" o "Quedeu-vos on sou".

·        Aixecar el banderí amunt i agitar-lo lentament de dreta a esquerra significa "Més lluny" o "Disperseu-vos". Aquest senyal també es pot fer amb un xiulet amb una sèrie de tocs lents.

·        Aixecar el banderí i agitar-lo ràpidament significa: "Torneu", "Veniu aquí". Amb el xiulet es fan una sèrie de tocs breus i ràpids.

·        El banderí assenyalant en una direcció significa: "Aneu allà".

·        Moure ràpidament el banderí de dalt a baix, vàries vegades, significa "Correu".

·        El banderí en alt, per sobre del cap significa: "Atureu-vos", "Pareu".

Aquests senyals poden fer-se també simplement amb el fulard a la mà, sense lligar-lo de cap pal. Podeu inventar-vos més senyals per comunicar-vos amb el vostre equip.

 

El banderí també us permet, fins i tot, de parlar-vos a distància si coneixeu el codi Morse o l’alfabet semàfor.

 

 

MORSE:

És un alfabet on les lletres es fan a partir de ratlles i punts. Agita la bandera cap a l’esquerra per fer la ratlla i a la dreta per fer el punt . Exagera els moviments descrivint la figura d’un vuit. Fes les ratlles lentament (uns 3 segons) i els punts ràpidament (en 1 segon).

El codi Morse també us serveix per comunicar-vos quan no us veieu, amb un xiulet: fent xiulets llargs per les ratlles i curts per als punts. Igualment us podeu comunicar de nit encenent i apagant una llanterna: feu les ratlles amb una llampada llarga i els punts amb una de curta.

Us pot semblar que l’alfabet Morse, amb tantes ratlles i punts, deu ser molt difícil de recordar, però no ho és pas! En la TÈCNICA D’ALFABETS EN CLAU us explico un mètode molt fàcil per aprendre’l ràpidament.

 

Morse amb una bandera

 

A      .-

B      -...

C      -.-.

Ch    ----

D      -..

E      .

F      ..-.

G      --.

H      ....

I       ..

J       .---

K      -.-

L      .-..

M     --

N      -.

Ñ      --.--

O      ---

P      .--.

Q      --.-

R      .-.

S      ...

T      -

U      ..-

V      ...-

W     .--

X      -..-

Y      -.--

Z      --..

1      .----

2      ..---

3      ...--

4      ....-

5      .....

6      -....

7      --...

8      ---..

9      ----.

0      -----

Punt (AAA) .-.-.-

? (IMI) ..--..

 

 

SEMÀFOR:

Aquest alfabet també és fàcil d’aprendre, i més ràpid que el Morse per escriure’l. Per fer-lo ens calen 2 banderins. Les 26 lletres de l’alfabet es representen per mitjà de les posicions de les banderes que us mostra el dibuix (el dibuix està fet tal com el veu el lector del missatge; el que l’escriu ha de pensar que la seva dreta per al lector és l’esquerra, i viceversa). Els números del 0 al 9 es representen amb les mateixes senyals que les emprades per les primeres deu lletres, precedides d’una senyal inicial d’alerta.

 

Alfabet semàfor

 

 

4.         PER MARCAR EL CAMÍ ALS EQUIPS DE RESCAT

Suposem que esteu al mig del bosc i hi ha hagut un accidentat. Un de vosaltres es quedarà amb el ferit, i els altres aniran a buscar un metge. Quan arribi l’ambulància, necessitarà que la guieu a través dels camins del bosc. Per això, en cada encreuament de camins s’ha de quedar un de vosaltres per guiar l’ambulància quan arribi. Però que passa si sou poquets i hi ha molts camins per marcar? En aquest cas el fulard us pot ajudar a marcar el camí: lligueu-lo de les branques d’un arbre de manera ben visible per marcar la ruta correcta.

RECORDA EL TELÈFON D’EMERGÈNCIES: 112

 

 

5.         CORDA D’EMERGÈNCIA

Algú ha caigut al riu. Intenta pujar pel marge, però és massa alt i no ho aconsegueix. Com ajudar-lo? Lligueu fortament tots els fulards l’un amb l’altre fins a aconseguir una corda. Seguidament, llanceu la improvisada corda a l’accidentat perquè tingui on agafar-se.

Per no posar en perill a la persona que rescateu, cal assegurar-se de que aquesta corda serà resistent. Per això, advertiu als nois de que lliguin els fulards a més de 15 cm dels extrems, perquè la tela treballi per la part més forta, i no es posi massa tensió en la punta estreta del mocador. Abans de fer-la servir, proveu-la: tibeu amb força dels extrems per comprovar que cap nus no es desfà.

Amb una unitat de 20 escoltes obtindreu una corda d’uns 15 metres.

Fora bona idea que ensinistréssiu els nois i noies per poder fer una corda d’emergència en molt poc temps, p. ex. amb 5 senzills passos: "Preparats per fer una corda d’emergència! Poseu-vos en fila. Traieu-vos el fulard. Ajunteu el fulard amb el de la vostra dreta. Lligueu els fulards." Amb aquesta última ordre, cadascú lliga l’extrem del seu fulard amb el del veí de la dreta (junta els dos extrems i fa un nus). La següent ordre seria "Inspeccioneu!", i els dos nois a cada punta de la corda tibarien amb força mentre els caps de patrulla revisarien com s’estan comportant els nusos.

 

Rescat amb fulardsCorda amb fulards nuats

 

 

6.         ESCALA D’EMERGÈNCIA

També pot passar que un de vosaltres caigui per un marge o dins un pou. Pot estar bé, però no ser capaç de tornar a pujar. Com rescatar-lo? Podríem llençar-li la corda, com a l’home del riu, però també li podem llençar una escala. Per fer l’escala, els fulards es lliguen entre ells com si formessin les anelles d’una cadena.

Els passos per fer-ho ràpidament són els següents: "Preparats per fer una escala d’emergència! Poseu-vos en fila. Traieu-vos el fulard. Numereu-vos. Imparells, lligueu!" Els nois que al numerar-se eren imparells, lliguen les dues puntes del seu fulard formant un cercle (també cal lligar a més de 15 cm dels extrems). "Parells, lligueu!" Ara els parells, han d’unir el fulard que tenen a la seva esquerra amb el fulard de la seva dreta, fent passar un extrem del propi fulard a través de cadascun dels altres, i lligant per tancar l’anella de la cadena. Aquesta última operació s’ha d’assajar per fer-la ràpidament, perquè com que tothom lliga alhora, cal que tota la fila es col·loqui molt més junta.

Abans de fer servir l’escala proveu-la tibant amb força dels extrems per comprovar que cap nus no es desfà.

 

Escala amb fulards lligats

 

 

7.         LLITERA D’EMERGÈNCIA

N’hi ha prou d’agafar dos pals llargs i forts i lligar-hi tot de fulards entremig.

 

Llitera improvisada amb uns fulards

 

La llitera d’emergència també es pot fer amb dos jerseis de tela resistent, passant els pals per les mànigues. O també amb una manta, doblegant la mateixa sobre un pal, i tornant-la a doblegar sobre l’altra.

 

Lliteres improvisades amb camises i mantes

Llitera improvisada amb una manta

 

 

8.         PER MOURE PERSONES INCONSCIENTS

Si estem sols i hem de moure una persona inconscient que pesa massa per dur-la en braços, podem lligar-li els canells amb el fulard, i passar el nostre clatell per entre els seus braços, tal com mostra el dibuix, per arrossegar-la amb menys esforç.

 

Cal lligar els canells de la víctima i passar el nostre cap entre els seus braços.

Moure a una persona inconscient

 

 

9.         CONTRA EL SOL, EL VENT I LA HUMITAT

Tal com el portem habitualment, el fulard ens protegeix el coll i el clatell contra el sol, el vent, el fred i la humitat. Si tens fred a la gola, posa-te’l del revés (el nus al darrera) i ajusta-te’l, i així et servirà de bufanda.

 

El fulard ens protegeix el coll i el clatell

 

 

10.         BARRET PER PROTEGIR-SE DEL SOL

Quan el sol pica fort, a l’estiu, és fàcil agafar una insolació. Per això és important portar sempre una bona gorra o un barret. Però què passa si no en duem cap? En aquest cas ens pot servir el fulard. Us el podeu lligar a l’estil pirata, o bé a l’estil àrab. La segona variant té l’avantatge de protegir millor el clatell, però us caldrà subjectar-lo amb un tros de corda o amb la gorra.

I si abans mulleu el fulard al riu, a sobre estareu ben fresquets!

 

Protecció contra el sol amb el fulard i una gorra.Protecció contra el sol estil àrabProtecció contra el sol estil pirata

 

 

11.         GORRA CONTRA EL FRED

Embolicat com en el dibuix, el fulard ens protegirà del vent i del fred. Aquest sistema és molt útil per protegir-se en alta muntanya durant la nit. També és molt eficaç quan tens mal de coll i d’oïda.

 

Protecció contra el fred

 

 

12.         MOCADOR CONTRA LA SORRA I LA POLS

En ambients molt polsegosos, quan el vent arrossega sorra, o simplement quan esteu fent la neteja d’un lloc tancat, es bo de protegir els pulmons i evitar de respirar la pols. Lligueu-vos el fulard de manera que us tapi el nas i la boca, i  passeu-ne la punta per l’interior de la camisa.

Aquest sistema també serveix en cas de tempesta de neu o d’allau, per evitar de respirar el cristalls de gel.

Us servirà també si aneu de correfoc.

 

Protecció contra la sorraProtecció contra la pols

 

 

13.   MOCADOR DE PROTECCIÓ EN CAS D’INCENDI

La majoria de morts en un incendi no es moren pel foc, sinó intoxicats per culpa del fum. Mulleu el fulard amb aigua i lligueu-vos-el de manera que us tapi el nas i la boca. Mulleu-vos també tot el cos. Si esteu en una habitació plena de fum, camineu ajupits molt a prop del terra, que és on es concentrarà l’aire més fresc.

Per més detalls, consulteu la TÈCNICA D’ACTUACIÓ EN CAS D’EMERGÈNCIES.

 

Un mocador moll us protegirà de respirar el fumManera de moure's en cas d'incendi 

 

 

14.   CINTA PER AL FRONT

Quan fas un exercici intens (p. ex. tallant llenya o simplement jugant) és habitual suar. Però resulta tant incòmode si la suor se’t fica als ulls! Els tennistes ho saben bé, per això acostumen a lligar-se una cinta al front. Tu et pots lligar el fulard.

 

Cinta per recollir la suor

 

 

15.   CINTA PER RECOLLIR EL CABELL

Les noies que dueu el cabell llarg sabeu que quan fa calor no hi ha res com recollir-se el cabell. Si no teniu cap goma, us pot servir el fulard. També serveix de diadema.

 

 

16.   CINTURÓ D’EMERGÈNCIA

Si se t’ha trencat el botó dels pantalons, el fulard pot servir com a cinturó d’emergència per subjectar-los. No queda maco, però és millor que anar amb el pantalons avall!

 

Cinturó improvisat

 

 

17.   BANYADOR D’EMERGÈNCIA

Dos fulards lligats com indica el dibuix et poden servir per improvisar uns "slips" o un banyador.

 

Banyador improvisat

 

 

18.   MITJONS D’EMERGÈNCIA

Si se t’han mullat les botes i els mitjons, i no tens cap recanvi, et pots embolicar el peu amb el fulard. Si fa molt fred, fulles de paper de diari, o palla seca, o paper d’alumini ajudaran a incrementar l’aïllament.

 

Mitjons improvisats

 

 

19.   VESTIT D’EMERGÈNCIA

Ajuntant uns quants fulards per mitjà de nusos o imperdibles es pot fer un jersei d’emergència per algú que no va prou abrigat. Podeu posar-li per exemple dos fulards al davant, dos a l’esquena, un a cada costat, i un sobre cada espatlla.

Per fer-se un pantaló curt, feu primer el "banyador" del punt 17 i completeu-lo amb dos camals a cada cuixa.

Aquest sistema també us permet improvisar una disfressa per una actuació teatral.

 

Manera de lligar els fulards al cos per improvisar un vestit

 

 

20.   TOVALLÓ

Si estàs segut al terra menjant, te’l pots posar sobre les cames per no tacar-te els pantalons. També te’l pots penjar com un pitet per no embrutar-te la camisa. I si tens les mans o la cara bruta i et vols netejar, ¿perquè no? Ja el rentaràs després.

 

 

21.   TOVALLOLA

Després d’una llarga caminada arribem a un llac. Tinc els peus destrossats! Vaig a refrescar-me’ls a l’aigua. Que bé! Quin descans! Però, ¿ara haig de treure la tovallola del fons de la motxilla? No cal. Ja m’eixugo els peus amb el fulard.

 

 

22.   ESTOVALLES

Si heu de preparar el dinar al terra, podeu estendre uns quants fulards per evitar que el menjar s’embruti de sorra.

 

 

23.   TAULA o CADIRA

Si el terra està moll o ple de fang, podeu construir una taula per preparar-hi el menjar a sobre o deixar-hi objectes que no voleu que s’embrutin. Primer busca tres bastons d’uns 60 cm cadascun, lliga’ls formant un trípode, i finalment lliga els extrems del fulard al trípode. Als nens petits que no pesen gaire, aquest invent també els pot servir com a cadira.

El dibuix us mostra com fer els nusos per formar el trípode. Primer lligueu amb força els tres pals, ja col·locats en posició, amb un nus de llenyataire, i rodegeu amb algunes voltes de corda; després reforceu la lligadura passant alternativament la corda per dalt i per baix, seguint el recorregut que us mostren les fletxes numerades en el dibuix.

 

Cadira o taulaNus per formar un trípode

 

 

24.   TAPADORA

El menjar ja preparat, el podeu tapar o embolicar amb un fulard per evitar que les mosques s’hi posin a sobre.

Una galleda d’aigua neta, es pot cobrir amb un fulard per evitar que hi vagi a parar a dins pols o fulles.

 

 

25.   BOSSA

Haig de portar la goma, la maquineta, el celo, un llapis, retoladors, tisores, pegament, la grapadora, cordill,... Ara no tinc cap bossa! Com ho porto tot això? No hi ha problema. Ho embolico amb el fulard, lligo els tres extrems, i llestos!

Aquest sistema també serveix per recollir maduixes i mores.

 

El fulard fa de farcellUn farcell per portar coses

 

 

26.   PER LLIGAR L’EQUIP

Per lligar més fort un paquet, o per transportar-lo més fàcilment, pots lligar-lo amb dos fulards.

També si has perdut la goma que subjectava l’aïllant, pots fer servir el fulard per lligar-lo.

 

Un paquet lligat amb fulards

 

 

27.   MOTXILLA "HUDSON BAY"

Una manera còmoda i fàcilment improvisada de portar l’equip. Està pensada per a un fulard quadrat, però també es pot fer ajuntant dos fulards triangulars, p. ex. amb imperdibles. No hi podreu carregar gaire pes, però es suficient per dur una mica de berenar i una capelina.

Col·loca dues pedres en cantonades diagonalment oposades. Dobla els extrems de la tela sobre les pedres. Lliga el cordill sota les pedres, assegurant-les en posició. Les pedres impediran que el cordill s’escapi. Col·loca la tela al terra i embolica les teves coses atapeïdament. Col·loca’t la motxilla sobre l’esquena de manera que quedi ben ajustada contra el cos.

 

Una motxilla improvisada

 

 

28.   "TUMP-LINE"

Els indis nord-americans feien servir unes tires de cuir recolzades sobre el front per transportar fardells de mal portar. Aquest sistema també permet alleugerar el pes de la càrrega. En podeu construir un lligant una corda a dos extrems del fulard. L’inconvenient que té, és que limita els moviments del cap, i que cal que el pes estigui lateralment ben equilibrat, però permet transportar pesos superiors al normal.

També se’n pot fer un lligant dos fulards entre si.

 

Els indis subjecten les càrregues amb el cap

Un fulard ajuda a sostenir el pes de la motxilla

Dos fulards lligats permeten transportar una càrrega amb el cap

 

 

29.   PER EVITAR BUTLLOFES

Al portar càrregues sobre el cap, un fulard enrotllat en un bony pot servir de coixí. També es pot fer servir el fulard per evitar fregaments a l’espatlla o la palma de la mà quan portem paquets molt pesats. La mà també ens la podem embolicar com un guant per prevenir butllofes al fer anar una destral o subjectar les regnes d’un cavall.

 

 

30.   PER UNIR DOS PALS

A falta de corda, podem ajuntar dos pals entre sí amb un parell de fulards. Un tros de fusta que faci de falca entre els dos pals farà la unió més resistent. O bé aprofiteu un nus natural de la fusta perquè faci de falca.

 

Un nus natural de la fusta fa de falca, permetent una unió més resistent.Dos pals lligats amb fulards

 

 

31.   PER FILTRAR L’AIGUA DE BEURE

En agafar l’aigua d’un rierol de muntanya, malgrat que aquesta estigui neta, sovint arrossega sorra o petites fulles o insectes minúsculs. Poseu el fulard a la boca de la cantimplora per evitar que hi vagin a parar a dins. Malgrat tot, el fulard no desinfectarà l’aigua; no us oblideu de tirar-hi les gotes de clor que corresponen i deixar actuar durant mitja hora abans de beure-la.

Apliqueu també aquest sistema si heu hagut de fondre gel d’una glacera per obtenir aigua.

 

Filtrant aigua amb el fulard

 

 

ÚS DEL FULARD EN ELS JOCS

El fulard té una utilitat immensa durant els jocs, i es fa servir moltíssim. Per això ens interessa que tots els nens portin el seu sempre a sobre. A continuació us diré els cinc usos més freqüents del fulard a l’hora de jugar, però n’hi ha molts més.

 

 

32.   JOCS: PER IDENTIFICAR EL GRUP

Durant els jocs, el fulard pot servir per distingir un grup d’un altre, segons el lloc on es porta lligat: al coll, al braç, al canell, com una cinta al front, al cap com un pirata,...

 

 

33.   JOCS: COM A TRESOR A CONQUERIR

Hi ha diversos jocs on el fulard és l’objectiu a guanyar o a conquerir.

 

Un d’ells, segurament el més conegut, és el JOC DEL MOCADOR. En ell la unitat es divideix en dos grups. Entre els dos equips es col·loca un monitor que subjecta un fulard amb la mà. Els equips han d’assignar un número a cadascun dels seus membres. El monitor crida un número, i els dos nens que tenen assignat aquell número (un de cada grup) han de sortir corrents, agafar el fulard i tornar fins al seu lloc sense que l’altre nen els atrapi.

 

Un altre joc molt conegut és el de LA BANDERA. En ell la unitat també es divideix en dos grups, i el terreny de joc es divideix igualment per la meitat, assignant una part a cada equip. Cada equip ha de penjar un fulard dins del seu terreny, en un lloc on estigui a l’abast de la mà (p.ex. lligant-lo al tronc d’un arbre, però amb un nus feble, que es pugui desfer tant sols tibant del fulard). L’objectiu és doble: atacar el camp contrari i defensar el propi. Guanya el qui aconsegueix penetrar dins el camp contrari, robar-los el fulard, i tornar sense ser atrapat.

 

Aquests són només uns exemples, però en podríeu trobar molts més. Per més detalls, consulteu la secció de JOCS.

 

 

34.   JOCS: PER TAPAR ELS ULLS

Hi ha molts jocs on cal tapar els ulls d’una persona o de totes elles.

 

Exemples:

1.    el joc de la GALLINETA CEGA, que segurament tots coneixeu (un nen amb els ulls tapats enmig d’una rotllana ha de tocar un altre i reconèixer qui és amb el tacte).

2.    També es duen els ulls tapats en els jocs que posen a prova els sentits: ENDEVINAR PER L’OLFACTE, ENDEVINAR PEL TACTE, ENDEVINAR PEL GUST,...

3.    També hi ha altres jocs on cal moure’s per un terreny a cegues: p.ex. el JOC DEL SUBMARÍ (o del TREN CEC), en que cinc nens situats en fila amb els ulls tapats, han de moure’s seguint les indicacions de l’últim de la fila, que és l’únic que hi veu. També p.ex. el JOC DE SEGUIR LA CINTA, en que es lliga una cinta fent un recorregut pel mig del bosc, i els nens amb els ulls tapats han de seguir el recorregut de la cinta.

4.    Així mateix altres jocs, com aquell en que dos nens amb els ulls tapats es donen de menjar l’un a l’altre coca i xocolata desfeta.

 

Per més detalls, consulteu la secció de JOCS.

 

En molts jocs és necessari tapar els ulls.

 

 

35.   JOCS: PER LLIGAR ELS PEUS

En alguns jocs cal lligar els peus dels participants. Per exemple la famosa CURSA A TRES PEUS, en que els nens corren per parelles amb un peu lligat al del seu company. O bé altres jocs on tot el grup es desplaça alhora amb els peus o les mans lligats entre sí.

 

 

36.   JOCS: PER LLUITAR SENSE FER-SE MAL

En alguns jocs, quan es troben membres d’equips contraris, un ha d’atrapar l’altre. Ja sabeu que en això es pot fer molta trampa, perquè un nen diu que ha tocat a l’altre, mentre que l’altre nen diu que no. Una manera eficaç d’atrapar sense que hi pugui haver discussió és prenent-li el fulard que l’altre portarà lligat a un braç (amb un nus feble) o bé penjat per darrera els pantalons com si fos una cua.

Aquest sistema també permet fer lluites entre dues persones: guanya la primera que sigui capaç de prendre-li la cua al contrari. Una de les lluites més espectaculars és la que consisteix a robar el fulard que l’altre porta lligat al turmell.

 

 

ÚS DEL FULARD PER FER EMBENATS

El fulard permet realitzar una gran quantitat d’embenatges de primers auxilis. Aquí us ensenyaré els principals, però encara n’hi ha més.

Una bona idea és portar un fulard net a la farmaciola, per si es presenta el cas. Però ja posats, val més que el fulard que hi porteu sigui una mica més gran, entre 90 i 100 cm. de costat, que és la mida que resulta més pràctica per fer embenatges.

Alguns del embenatges es fan a partir de la pròpia forma triangular del fulard; en d’altres convé més donar-li forma de cinta. El dibuix següent us mostra com doblegar el fulard perquè tingui forma de cinta.

 

El fulard es pot doblegar per formar una bena.

 

Per rematar l’embenat un cop completat, feu servir un NUS PLA (el famós nus que tenim com a símbol els escoltes). També pot ser útil portar alguns imperdibles, que ajudaran a una millor fixació.

 

Nus pla.

 

L’embenatge ha de ser ferm, per assegurar-se de que no caurà ni es mourà, però tampoc s’ha d’estrènyer excessivament, perquè no dificulti la circulació de la sang. Comproveu de tant en tant que la circulació no s’ha vist afectada: els dits blavosos o grisencs són clares senyals de perill que indiquen que els embenatges s’han fet massa ajustats.

 

 

37.   LUXACIÓ DE TURMELL

En cas de torçar-te el turmell, si et treus la bota, podria ser que el peu se t’inflés i no te la poguessis tornar a col·locar. Si esteu caminant en mig d’una muntanya i lluny del campament això pot ser un inconvenient.

El dibuix et mostra com fer-te un embenat per sobre del calçat, que et permetrà arribar fins al campament, o algun lloc on et puguin venir a recollir. Per caminar, ajuda’t d’un bastó o recolza’t en els teus companys.

 

Subjecció de la bota al turmell.

 

 

38.   LLAÇ HEMOSTÀTIC

En cas de fer-te una ferida sagnant, una manera de contenir l’hemorràgia és fent pressió sobre el punt que sagna. Podeu fer servir qualsevol cosa: la mà, o una gasa estèril, o un mocador net, o una samarreta... però sempre cal fer servir el material més net que tingueu a mà. Si la ferida és en un braç o una cama, procureu mantenir el membre elevat més amunt que el cor.

Apliqueu la pressió de seguida i amb fermesa, i manteniu-la de manera contínua i ferma durant 5 o 10 minuts. Resistiu la temptació d’aixecar la mà abans de temps per fer una miradeta. El fulard us pot ajudar a mantenir aquesta pressió: apliqueu-vos la gasa o el mocador net, i lligueu-lo fermament amb el fulard.

 

Un fulard fermament lligat pot ajudar a contenir una hemorràgia.

 

No confoneu el llaç hemostàtic amb el torniquet, que és una mesura molt més dràstica i que només s’aplica en cas d’absoluta necessitat quan es tem per la vida de l’accidentat.

 

 

39.   TORNIQUET (perillós!!)

Un torniquet s’aplica, només en cas de necessitat, per aturar hemorràgies arterials que podrien ocasionar el dessagnament del ferit. Penseu que la pèrdua de més d’un litre de sang ja comença a ser perillosa. Però el torniquet només s’aplica quan tots els altres mètodes fallen, perquè ell mateix també és perillós. En interrompre el flux de sang, pot provocar lesions greus si es deixa durant massa estona, incloent-hi la pèrdua d’un braç o una cama. I si es fa mal fet, pot ocasionar danys en els nervis o la pell.

A diferència del llaç hemostàtic, el torniquet no s’aplica directament sobre la ferida. En realitat, només hi ha dos punts en el cos on es pugui fer un torniquet, i s’ha de deixar molt poc temps, tan sols l’estrictament necessari fins a taponar l’artèria. Aquesta última feina és molt complexa.

Per saber com i on es pot fer un torniquet, consulteu aquest link.

 

El torniquet és una maniobra perillosa reservada per a casos de vida o mort.

 

 

40.   “ENTABLILLAT” DE FRACTURES

En cas de fractura, les arestes de l’os trencat, afilades com a fulles d’afaitar, poden esquinçar teixits, músculs, venes i nervis. Per això és molt important immobilitzar la cama o el braç on s’ha produït la fractura, i sempre ho hem de fer abans d’intentar moure a la persona.

No intenteu posar l’os a lloc!!

La manera d’immobilitzar un membre és “l’entablillat”, que consisteix en lligar-hi un element rígid de manera que tant l’articulació situada per sobre de la fractura com la que està per sota quedin immobilitzades.

Aquest element rígid es pot improvisar amb fustes, pals, branques, bastons d’esquí, diaris enrotllats, cartró,... En cas de no tenir res a mà, immobilitzeu un braç trencat lligant-lo contra el propi tòrax, o una cama trencada lligant-la amb la sana.

Els fulards tindran dues utilitats:

1.  subjectar la “tablilla” al membre fracturat, amb nusos més amunt i més avall, però mai per sobre de la mateixa fractura (no estrenyeu els nusos excessivament, i feu-los que quedin  a sobre de la fusta, i no sobre el cos).

2.  fer de coixí entre la “tablilla” i el cos, perquè no ocasioni ferides ni nafres. Això és important en les aixelles, l’entrecuix, i allà on la fusta quedi a tocar d’ossos i articulacions (el canell, el colze, el genoll, el turmell,...)

 

Consulteu aquest link per conèixer altres normes importants que s'han de seguir amb les fractures.

 

Diferents tipus de fèrula per subjectar braços i cames trencats.

 

 

41.   BRAÇ EN CABESTRELL

La funció d’un cabestrell és subjectar el braç, per alleugerir el pes en cas de fractura. Hi ha moltes maneres de posar un braç a cabestrell, diferents segons que es tracti d’una fractura de la mà,  del braç, del colze, de l’espatlla, de l’omòplat, o de la clavícula.

En el cas del colze, s’immobilitzarà de manera diferent segons si està en posició doblegada o està en posició estirada. El que no heu de fer mai es canviar-lo de posició.

Consulteu aquest link per veure els cabestrells més adequats a cada situació.

Els fulards són ideals per fer cabestrells, però també podeu fer servir jerseis, cinturons, tires de roba,...

No lligueu el cabestrell directament sobre la ferida ni permeteu que els nusos pressionin el membre fracturat. Comproveu la circulació.

 

Cabestrell simple

Un cabestrell amb la persona estirada al terra.

Cabestrell doble per subjectar l'espatlla.Subjecció del colze sense doblar el braç.

 

 

42.   EMBENAT D’UNA FERIDA AL BRAÇ O LA CAMA

Després d’haver netejat i desinfectat la ferida, cobriu-la amb una gasa i subjecteu-la amb esparadrap. Per evitar que la gasa caigui o s’embruti, cobriu-la amb un embenat fet amb el fulard en forma de cinta.

 

Embenat d'una ferida al braç.

Embenat d'una ferida a la cama.

 

 

43.   EMBENAT DE LA MÀ

Primer netegeu i desinfecteu les ferides. Per embenar la mà es fa servir el fulard en forma triangular. Pot ser convenient introduir entre els dits una gasa que els separi, i preservi la pell de frecs i irritacions.

 

En cas de cremades, submergiu immediatament la mà en aigua freda tanta estona com faci falta fins que deixi de fer mal (fins que al treure la mà de l’aigua el ferit no noti que li augmenta el dolor). No rebenteu les butllofes!! No apliqueu sobre la cremada cap pomada ni medicament!! Cobriu-la amb gasses estèrils i sosteniu les mateixes amb benes o feu un embenatge triangular amb un fulard totalment net.

Trobareu més informació sobre el tractament de cremades en aquest link.

 

Embenat d'una ferida a la mà.

 

 

44.   CANELLERA

El fulard lligat fermament al canell pot servir com a canellera en cas d’haver-se’l torçat. Es fa servir el fulard doblegat en forma de cinta.

 

Canellera

 

 

45.   EMBENAT DEL COLZE

El dibuix us ensenya com fer un embenat per a una ferida en el colze. Es fa servir el fulard doblegat en forma de cinta.

 

Embenat del colze

 

 

46.   EMBENAT DE L’ESPATLLA

El dibuix us ensenya com fer un embenat a l’espatlla ("el hombro"). Es fa servir el fulard doblegat en forma de cinta.

 

Embenat de l'espatlla

 

 

47.   EMBENAT DEL PEU

En embenar el peu, convé introduir entre els dits una gasa o un altre teixit absorbent, que els separi, i preservi la pell de frecs i irritacions. El dibuix us ensenya com fer l’embenatge, fent servir el fulard en forma triangular.

 

Embenat d'una ferida al peu.

 

 

48.   EMBENAT DEL GENOLL

El dibuix us ensenya com fer un embenat per a una ferida en el genoll, fent servir el fulard en forma triangular.

 

Embenat d'una ferida al genoll.

 

 

49.   EMBENAT DEL CAP

Si una persona pateix un accident, com podem saber si ha tingut una lesió al cap?.

Alguns símptomes, molt evidents, serien un tall al cuir cabellut, o un nyanyo (“un chichón”). Però també pot ser que hi hagi una lesió interna que no puguem veure. Estigueu atents per tant a d’altres símptomes, com ara:

·        Que perdi el coneixement

·        Que sagni o tregui altres líquids pel nas o les orelles

·        Que tingui el pols lent

·        Que tingui mal de cap

·        Que vomiti o en tingui ganes

·        Que pateixi convulsions

·        Que respiri molt lentament

·        Que experimenti problemes de visió

Davant de qualsevol d’aquests símptomes porteu la persona amb urgència a un hospital.

 

Mantingueu la persona estirada amb el cap en posició més alta que la resta del cos.

Cobriu les ferides amb gasa esterilitzada. El dibuix us mostra com fer un embenat del cap fent servir el fulard en forma triangular.

 

Embenat d'una ferida al cap.

 

 

50.   EMBENAT DE LA MANDÍBULA

Abans d’embenar la mandíbula d’una persona, cal treure-li de la boca tot allò que sigui postís i no fix (dentadures, aparells,...). Al col·locar l’embenat, cal deixar a la mandíbula suficient llibertat perquè no destorbi el pas de l’aire ni el de les impureses que s’hagin d’evacuar per la boca. Per tant, no ha de quedar completament tancada, la qual cosa s’aconsegueix introduint entre ambdues genives i fileres de dents un tac de tela de 1 a 1,5 cm de gruix. Però per evitar que el tac caigui i arribi a obturar el conducte respiratori, és molt important esfilagarsar la tela i subjectar els filaments a la bena.

Es fa servir el fulard en forma de cinta.

 

Embenat de la mandíbula