SATURN

Potser és el planeta més bonic d’observar, principalment a causa dels seus espectaculars anells.

Saturn és un planeta gegant, 755 vegades més gran que la Terra (en volum). Està rodejat per un sistema d’anells format per fragments de gel i roques, que té un gruix molt petit (19 metres en promig), però un diàmetre enorme (278.000 km el sistema principal).

L’eix de rotació del planeta no és perpendicular a la seva òrbita, i per això des de la Terra veiem els anells inclinats. La inclinació dels anells va canviant amb el temps. Conforme passen els anys, l’angle des del qual veiem Saturn va variant, i passem de veure la part superior dels anells a veure’n la part inferior . Aproximadament cada 15 anys els veiem de cantell i desapareixen de la nostra vista, tal com va passar el 1995 i com tornarà a passar l’any 2009.

Vist a simple vista és una mica menys brillant que Júpiter. Té un color groguenc característic. A l’igual que altres planetes, pot distingir-se de les estrelles perquè no fa pampallugues.

A través dels prismàtics es pot veure un cos groc ovalat, però no s’arriben a diferenciar els anells.

Saturn a través del telescopi és una experiència meravellosa. Es pot veure el sistema d’anells rodejant al planeta. Fixeu-vos en l’aplatament dels pols, típic de tots els planetes gasosos. En determinades dates, si tenim un bon equip i bones condicions de visibilitat, podem posar-li més augments i podrem veure l’ombra dels anells projectada sobre l’atmosfera del planeta, i a la seva vegada, l’ombra del planeta projectada sobre els anells en la part posterior. Amb 200 augments també pot distingir-se la divisió de Cassini, que és una separació entre els anells de la part interior i els de la part exterior.

Saturn té multitud de satèl·lits. Si teniu un telescopi de gran obertura, podreu arribar a veure’n fins a 5. El més gran, Tità, es visible fins i tot amb un telescopi senzill.

És possible observar sobre l’atmosfera de Saturn diferents tonalitats, no tan marcades com en el cas de Júpiter. Els filtres de colors poden ajudar a distingir-les amb més claredat:

Les pròximes dates en què Saturn estarà més a prop de la Terra i es veurà més brillant són les següents:

 

Més informació sobre Saturn

Mapa i coordenades de la posició actual