Observant el cel. Pāgina principal.
Estrelles i constelˇlacionsEls estels
La LlunaLa Lluna
Els planetesEls planetes
Instruments d'observaciķInstruments

LES DUES ÓSSES

CONSTEL·LACIONS: Óssa Major, Óssa Menor, Llebrers

MESOS: de febrer a octubre (però especialment de febrer a agost)

Segons la llegenda grega, Zeus, pare dels déus de l’Olimp, es va enamorar un dia de la bonica nimfa caçadora Calisto, que vivia en els boscos d’Arcadia. Calisto era filla d’un rei, i des de petita havia estat escollida per formar part del seguici de la deessa Artemisa, que vivia en els boscos dedicada a la caça. Com que Artemisa havia fet vot de castedat, totes les seves acompanyants havien de mantenir-se igualment verges.
De manera que, malgrat que Zeus la rondava dia i nit, Calisto sempre el defugia, per mantenir-se ferma a la promesa que havia fet. Fins que un dia Zeus va agafar l’aparença de la mateixa Artemisa, i així va aconseguir acostar-se a Calisto i seduir-la. D’aquesta trobada Calisto va quedar embarassada.
Uns mesos més tard, Artemisa i el seu seguici van decidir banyar-se al riu. Calisto va dir que no volia, però al final la van obligar a despullar-se, i d’aquesta manera es va descobrir el seu embaràs. Indignada, la deessa la va expulsar del seu costat i la va transformar en una óssa, engegant a continuació els gossos contra ella, amb la intenció de donar-li caça. Afortunadament, Calisto va aconseguir fugir, però encara mantenia la forma d’óssa quan va donar a llum al seu fill Arcas. El nen va ser recollit per una família que en va tenir cura.
Uns anys després Arcas se’n va anar de cacera. Al bosc es va trobar amb una óssa, i la va començar a perseguir sense saber que es tractava de la seva pròpia mare. L’óssa va entrar en el temple de Zeus i l’Arcas va penetrar en el temple darrera d’ella. Estava a punt de disparar-li una fletxa quan Zeus va intervenir, transformant l’Arcas en un petit ós. Però no va ser prou ràpid, i la fletxa va sortir disparada, ferint a l'óssa mare. En Zeus, compadit, va agafar els dos óssos per la cua i, fent-los giravoltar, els va llançar molt fort cap al cel, on es van transformar en les constel·lacions de l’Óssa Major i l’Óssa Menor. És per això que les dues ósses tenen una cua tan llarga, a diferència de les que hi ha a la terra, que la tenen curta.

L’Óssa Major representa a Calisto, mentre que el seu fill Arcas és l’Óssa Menor. Darrera de la major de les ósses podeu veure els Canes Venatici (els Llebrers o Gossos de Caça) assetjant-la.