NEPTÚ

Dels 8 planetes oficials, Neptú és el que està més allunyat del Sol: es troba a 4.500 milions de Km de l'astre rei (30 vegades més lluny que la Terra), per la qual cosa la llum de la nostra estrella triga més de 4 hores en arribar fins allà.

El descobriment de Neptú, l'any 1846, va ser un triomf dels matemàtics. Les irregularitats que observaven a l'òrbita d'Urà els va fer predir l'existència d'un vuitè planeta; quan els astrònoms van enfocar els seus telescopis cap allà on els matemàtics deien, varen descobrir a Neptú.

Neptú és un gegant gasós 57 vegades més gran que la Terra (en volum). És el planeta més lent del Sistema Solar: triga gairebé 165 anys en completar una òrbita al voltant del Sol.

Quan la sonda Voyager 2 va visitar el planeta el 1989, es va trobar amb una preciosa bola de color blau amb algunes bandes allargades de núvols de color blanc. També va descobrir "la Gran Taca Fosca", un sistema de tempestes tan gros com la Terra al voltant del qual els vents bufaven a 2.400 Km/h, els més ràpids que s'han vist mai al Sistema Solar. Posteriorment, observacions del telescopi espacial Hubble van comprovar que la taca havia desaparegut.

Neptú brilla amb una magnitud d’aproximadament 7,9. Això significa que no és visible a simple vista, i que fins i tot amb els prismàtics es veu com un punt extremadament dèbil (la qual cosa el fa difícil de trobar).
Amb el telescopi amb prou feines s’aprecia el seu volum, i és fàcil confondre’l amb una estrella.

Aquestes característiques fan difícil poder-lo localitzar. En els propers anys el trobaràs entre les constel·lacions de Capricorn i Aquari, però no és possible trobar-lo amb el buscador, així que haurem de fer servir un mètode que ens permeti acostar-nos a ell i diferenciar-lo de les estrelles del voltant:

  1. En primer lloc, si tens un telescopi amb muntura equatorial, intenta primer aproximar-te a ell a partir de les seves coordenades equatorials (veure detalls del procediment).
    Pots esbrinar quines seran aquestes coordenades el dia de l’observació fent servir un programa informàtic astronòmic, o bé consultar-les a Internet.
  2. En segon lloc, cal diferenciar Neptú de les estrelles del voltant. Per a això tens dues opcions:

Tot aquest procediment és preferible que el facis amb un ocular de pocs augments. Després, un cop localitzat, podràs canviar d’ocular i afegir-hi més augments: d’aquesta manera potser veuràs un disc molt petit de color marcadament blau.
Des de la Terra presenta un diàmetre aparent de poc més de 2", així que per apreciar volum en ell ens cal un telescopi de diàmetre mig (p.ex. 200 mm) amb 250 o 300 augments.

 

Més informació sobre Neptú

Mapa i coordenades de la posició actual