Observant el cel. Pāgina principal.
Estrelles i constelˇlacionsEls estels
La LlunaLa Lluna
Els planetesEls planetes
Instruments d'observaciķInstruments

PLUGES DE METEORS

Un bòlid creua el cel durant les Lleònides de novembre

Un meteor és una línia de llum en el cel, provocada per una partícula petita de pols o un tros de roca de l'espai que penetra a l'atmosfera de la Terra i es crema. És el que anomenem un ESTEL FUGAÇ. Les pluges de meteors ocorren quan la Terra travessa l'òrbita d'algun cometa; en aquestes zones normalment hi ha molta pols acumulada. Aleshores podem veure caure molts estels fugaços en poca estona. Aquestes pluges es repeteixen cada any en la mateixa data, i sempre veiem venir els meteors de la mateixa direcció.

Un BÒLID és un meteor de gran tamany i molt brillant que deixa una "estela" lluminosa persistent en el firmament. Aquesta "estela" pot romandre visible durant diversos segons després de caure el meteor, i en casos excepcionals, durant diversos minuts. En algunes ocasions, el pas d'un bòlid va acompanyat per una sèrie d'explosions que podem arribar a escoltar.

Sovint els bòlids no es cremen completament a l'atmosfera i una part n'arriba a la superfície terrestre. Aquestes roques vingudes de l'espai les anomenem METEORITS.

Per assistir a una pluja de meteors no calen aparells; és molt millor disfrutar-la a simple vista. Però convé disposar d'una cadira reclinable i còmoda, que et permeti passar vàries hores observant el cel, en direcció a la constel·lació des de la qual s'origina la pluja i els seus voltants. Les plujes sempre seran més intenses un cop avançada la nit, a partir de les 2h de la matinada (a partir de la 1h si és hivern). Però abans t'hauràs d'assegurar de què la constel·lació d'origen estarà prou alta en el cel, per poder-la observar bé. Per saber-ho, consulta en un planisferi com serà el mapa del firmament en el dia i l'hora en què tens previst de fer l'observació.

PLUJA
ORIGEN
DATA
MÀXIM
HORA
des de
METEORS
per hora (màx.)
Quadràntides Bouer
1-6 gener
3 gener
1:30h
40
Lírides d'abril Lira
19-24 abril
21-22 abril
2:00h
15
Delta aquàrides Aquari
15 jul -15 ago
28-30 juliol
2:00h
20
Perseides Perseu
25 jul -18 ago
11-12 agost
2:00h
50
Píscides Peixos
9 setembre
2:00h
10
Oriónides Orió
16-27 octubre
21 octubre
2:00h
20
Tàurides Taure
20 oct -30 nov
3-4 novembre
1:00h
15
Lleónides Lleó
15-20 novembre
16-17 novembre
1:30h
15
Gemínides Gèminis
7-15 desembre
13 desembre
1:00h
50
Úrsides Óssa Menor
22 desembre
1:00h
15

En algunes ocasions, la llum de la Lluna pot dificultar la visió dels meteors més dèbils, i la pluja no serà tan espectacular. Això passa sobretot quan hi ha Lluna plena, o molt crescuda. Consulteu com estarà la Lluna la nit de l'observació.

NOTA: no oblideu de portar a sobre quelcom per abrigar-vos. A les matinades sempre refresca, fins i tot a l'estiu (i ja no us dic el que pot fer a l'hivern!!).