MART

És un dels planetes més famosos, perquè durant un temps es va pensar que hi podia haver vida intel·ligent en ell. La realitat és que es tracta d’un planeta fred i desèrtic, amb intenses tempestes de sorra. És bastant petit (en volum, la Terra és gairebé 7 vegades més gran). Té un color vermellós característic, i presenta casquets polars que es veuen com a zones més clares i brillants, i que van variant de mida i de posició segons que allà sigui estiu o hivern.

A l’hora d’observar-lo cal assegurar-se de que sigui una bona època, perquè la seva mida aparent varia molt segons que estigui més lluny o més a prop de la Terra.

El millor moment per observar-lo ocorre cada dos anys, quan Mart s’acosta a nosaltres de tal forma que es troben alineats el Sol, la Terra i Mart (aleshores diem que està en oposició). En aquests dies pot identificar-se sense problemes degut a la seva intensa brillantor i tonalitat ataronjada.

A simple vista sembla una estrella ataronjada molt brillant. Amb prismàtics no aconseguireu veure gaire més. Com millor es veu Mart és a través del telescopi. Però costa distingir-hi detalls a la superfície; no és un objecte fàcil: requereix telescopis de gran obertura, excel·lents condicions atmosfèriques, i que el planeta es trobi en oposició. Si teniu un bon equip, podeu arribar a veure el casquet polar, així com alguna zona més fosca (però us caldran com a mínim 200 augments).

Els filtres de colors us poden ajudar a augmentar el contrast de les zones que us interessin:

Per saber què és el que esteu veient, existeixen programes informàtics que us diuen el que ha de ser visible sobre la superfície de Mart per a una data i hora determinades. Per exemple, el Mars Previewer II.

A continuació s’indiquen les properes dates en què Mart estarà alineat amb la Terra i el Sol, juntament amb la distància i la mida aparent:

La temporada d’observació va des de 2 mesos abans fins a 3 mesos després d’aquesta data.

Són favorables les hores crepusculars (al vespre i a l’alba), perquè amorteix la lluentor de Mart i augmenta el contrast entre les diferents zones. O també podem preferir esperar a l'hora en que Mart agafa el màxim d'alçada sobre l'horitzó (quan està al Sud), ja que en aquell moment el gruix d'atmosfera que ha de travessar la llum és el mínim.

 

Més informació sobre Mart

Mapa i coordenades de la posició actual